Изпод тепетоМнения

Майстори показват талант и фантазия във Велкиденска занаятчийска изложба

Новото пространство на галерия Занаяти е изпълнено с творения шедьоври

Станалата вече традиционна Поредната Великденска изложба на Регионалната занаятчийска камара в Пловдив отново надминава миналогодишните си висоти. Новото пространство на галерия „Занаяти“ , което е преустроеното предверие на офиса на Занаятчийска камара, ул.“Д -р Вълкович“ № 3 на втория етаж, е изпълнено с творения шедьоври на различни майстори занаятчии.

Повечето от красивите изделия, изработени от сръчните ръце на нашите майстори, са различни декоративни интерпретации на символа на жизненото начало и обновителните процеси в природата – яйцето. Великденският символ е допълнен от майсторски везани и тъкани покривки, салфетки и съдове за аранжиране на дома. В изложбата ще вземат участие майстори от следните занаяти: художествена обработка на текстил, тъкачество, дърворезба, везба, беленица, и други.

Умело вплетени са традициите и съвремието в създаването тематична украса. Освен пловдивски майстори, гостуват и творци от Карлово и Велинград.

Майстор Даниела Станкова гостува с украса за великденската трапеза.  Яйце, облечено в тънък памучен конец и сатенена панделка, аранжирано с рози с изплетени листенца, върху поставка също изплетена в подходящ цвят. Като представител на Карлофския занаятчийски еснаф  е изложила и художествено плетиво, изработени на една кука поставки и похлупачета за яйца.

Майстор Жулиета Георгиева е създала плетен от царевична шума панер, който наподобява естествен пчелен кошер. Пчелите са друг от символите на пролетта и присъстват като плъстени животинчета за украса.

Пловдивската майсторка на плъсти Стрина Пепина представя колекция от тематични малки и големи яйца.

Пълния текст и цялата галерия в КАПАНА.БГ

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина