Изпод тепетоМнения

Искали от игумена на Бачковския манастир да дава по 32 000 лева от даренията за обителта на Духовната семинария, той се опълчил

Само Русенският митрополит гласувал против отстраняването на архимандрит Симон

Все още няма официално обяснение, няма и мотиви за решението на Светия синод да смени игумена

Ревизията за 5 години назад не е констатирала нито едно нарушение

Обявеното за единодушно решение на Светия синод на Българската православна църква да отстрани от длъжността игумен на Бачковския манастир архемандрит Симон, всъщност не е било съвсем единодушно, разбра Под тепето. От 13-те члена на Синодалния съвет само един е бил против предложението, направено от Пловдивския митрополит Николай. Единствено Русенският митрополит Наум е защитил монаха Симон. Единственият повдигнат мотив за смяната е бил в стила „той си прави каквото си иска“.

Не това сочат обаче резултатите от приключилата преди месец пълна ревизия на манастира за пет годишен период назад. Според информацията, с която разполагаме, няма нито едно установено нарушение. Инспекцията е обхванала 2 години от управлението на скандално изгоненият на заточение дядо Борис и 3 години от времето на архим. Симон.

Според информация на Под тепето, проблемите за Симон дошли след като не реагирал на устно нареждане от страна на Дядо Николай да предава точна сума от даренията, които остават миряните в манастира, в полза на Духовната академия. Митрополитът искал от игумена да дава по 32 000 лева от даренията за обителта на семинария. Симон не направил нищо по отчисленията и опълчението му получило насрещна атака. В манастира пристигнали специално изпратени черноризци, които запечатали кутиите за дарения и ги отнесли. Архемандрит Симон поставил нови и това преляло чашата на търпението на Николай Пловдивски.  

Вижте официалното съобщение от БПЦ по повод въвода на новия игумен Самуил, който също заяви, че е изненадан от назначението си и призна направените подобрения от предшественика му.

„ Вчера, 17.12.2017г., в изпълнение на решението на Св.Синод на БПЦ от 15.12.2017г., бе извършена смяната на игумена на Бачковската обител.

След тържествената архиерейска богослужба, водена от секретаря на Св.Синод и Мелнишкия епископ Герасим, отслужена в съслужение с бившия вече игумен, архим.Симон и новия такъв – архим.Самуил, и с братята на св.обител, дядо Герасим оповести Решението на Синода, като подчерта синовното монашеско послушание с което то се изпълнява. Епископ Герасим изказа благодарност от името на Св.Синод за положените грижи от архим.Симон за поддръжката, преукрасяването и реставрациите на манастира, извършени по време на игуменството му.

Нека напомним, че бяха основно ремонтирани покривите на църквите и крилата на манастира, стаите за поклонници, извърши се реставрация на изключителните стенописи в главната манастирска църква, а в момента е в ход препокриването на основния манастирски двор с каменни плочи.

Епископ Герасим предаде игуменския жезъл на архим. Самуил, като му пожела успешно служение, във възложеното му ново послушание от Св. Синод, за благото на светата Бачковска обител и многобройните вярващи, почитащи я като един от най-важните центрове на православната ни вяра, като твърдина и градина на св. Богородица, като дом на най-почитаната й в България икона – Бачковската чудотворна икона на Майката Божия.“

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

4 коментари

  1. Пак започваме по теория на конспирацията!Говори се че…, един каза на опашката…. Не са сериозни неща! Да си излязат поповете с имената и да потвърдят. Така по клюки, започваме да приличаме на селска радиоточка. Не че там са най-праведните, но все пак.

  2. Загърбил българския народец и благочестивото ПАСТВО (което считат за СТАДО безсловесно, да не им се пречка докато си шушукат с ония безкористните „архонтци“ по черна нотариална магия!) СИНОДЪТ ДЪЛЖИ ОТГОВОР НА ХИЛЯДНАТА ПОДПИСКА ОТНОСНО МУТРОПОЛИТА започната от Асеновград / Пловдив и отвсякъде. Срамота бе, „отци“ самозабравили се мумии = даже коскоджамити Ватикан функционира по-мъдро, я се осъзнайте, НЕДОСТОЙНИ всичките!

  3. Никаква „духовна академия“ няма акредитирана под откачалника сребролюбив КЛЕПТОман МУТРОполит Николай Методиев (тоя защо няма задължителното при пострижението МОНАШЕСКО име, а кара с рожденото си? Защото МАНАСТИР НЕ Е ПОМИРИСВАЛ, ЗАЩОТО НЕ Е МОНАХ, а е парашутист от потомствената номенклатура на БКП =баретите!). За кражбата на САН КИРИКО от архитектите на ВИДОВДЕН => право в Геената Огнена! (Не че вярва той в таквизи всуеверия, он е Кариерист!)

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина