Изпод тепетоМнения

Галерията на „Гладстон“ готова за половин година, отварят в началото на април?

Строител на сградата ще бъде ГБС

След публикуване на визията на галерията се появиха разнопосочни мнения за естетиката ѝ

Малко повече от половин година се предвижда за строителството на новата галерия на улица „Гладстон“, на мястото на бившата изложбена площ на Дружеството на пловдивските художници. Реална дейност по строеж ще започне на 1 септември и трябва да приключи до 31 март 2019 година според указателна табела на огражденията на сградата. Така, ако се спазят всички срокове, което невинаги се случва в България, галерията ще отвори в началото на април 2019 година.

Старата, издигната като временна постройка преди няколко десетилетия сграда, бе съборена преди седмици от Община Пловдив. Съвсем скоро след това, без предварителни дебати и обществени обсъждания, пред публиката бе представена и визията на новата сграда по проект на арх. Петкана Бакалова и по популярния начин за по-бързо проектиране „инженеринг“.

Сградата ще има голяма изложбена площ, два етажа и кафене на един от балконите. Пред галерията ще има и малко площадно пространство. След представянето на проекта в медийното пространство много архитекти се изказаха критично, спрямо дизайна и цялата процедура на проектиране. Според други мнения лошият опит от конкурси в Пловдив обричаше на мястото да не се изгради нищо дълго време и градът ни да посрещне 2019 година с едно празно място, вместо галерия.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

8 коментари

  1. Мстериозната Анка е разбира се Supa Bar, които блокира строежа на галерията, толкова месеца, колкото са необходими за преустроиството на новия локал. Духайте супата Снежнанка и художничетата.

  2. Аз недоумявам как е възможно за такива знакови сгради, ситуирани в най-централната част на града да няма конкурс?! Как се процедира – звъним на Петкана и тя ни дава готов проект, който се одобрява на секундата ли?! Това нормално ли е?! За едни приятел питам! Какво стана с конкурса за площадното пространство пред Борис Христов?! Нали имаше победител… Няма ли компетентни органи, които да контролират цялата тази по*ия и гавра с нас?!

  3. Лошият опит от конкурси в Пловдив е заслуга на управляващите през годините. Зле формулирани, зарязани по средата, за отбиване на номера. Важните обекти се възлагатна посочени хора. Но ако имаше конкурс за залата, дори една Петкана щеше да направи нещо по-добро.

  4. Проекта на арх.Бакалова е зле, но другият, който се лансира на Радко Тодоров прилича на дискотека. Лошото е, че за 2019 нищо няма да е готово — нито галерията, нито базилката, нито площадът. Сега щели да почват пробива под централна гара, демек градът ще е строителна площадка, в най—добрия случай. Добре че го има капана, стария град и градската, иначе пълен резил.

  5. арх. Петкана Бакалова да си скъса Дипломата! Срам и позор. Гротеск в най-висша форма. От сега знам, че няма да минавам от там, за да не получа уплах!

  6. арх. Петкана Бакалова да си скъса Дипломата! Срам и позор. Гротеск в най-висша форма. От сега знам, че няма да минавам от там, за да не получа уплах!

  7. Напротив, няма разнопосочни мнения за естетиката на сградата – поредната гавра с гр. Пловдив. Заслужаваме нещо мн по-добро! Лешшш…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина