Изпод тепетоМнения

Днес е Света Неделя, храмът в Стария град отбелязва празник

На 7 юли Българската православна църква отбелязва паметта на Света великомъченица Неделя. Според житието ѝ, тя е живяла по времето на император Диоклециан и е преследвана заради вярата си. Така остава в паметта на християните и се почита и до днес. В Гърция е известна като Кириакия. Тя е една от най-почитаните светици в България, като това е свързано и с преместването на мощите ѝ в Търново от Асеневските царе.

Много храмове в България са посветени на Света Неделя. Пловдивският е един от най-големите и известни. Той е издигнат през 1832 година година и е едно от мястото на големите борби за самостоятелна българска църква. Впечатляващ в храма е дърворезбеният иконостас. Иконите са дело на самоковската школа – на Димитър Зограф и сина му Зафир – Станислав Доспевски, също от 1832 година. Част от запазените икони и дървени мебели са от по-стар храм, и са около 100 години по-стари от църквата.

Борбите за служба на български език се увенчават с успех чак след Освобождението, при това в 90-те години на XIX век. След възможността църквата да е истински българска, през 1894 година се изгражда и куполът на храма. Камбанарията е изградена още 10 години по-късно – през началото на XX век.

По-подробна история на храма може да прочетете в историята, публикувана преди време в KAPANA.BG

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина