Изпод тепетоМнения

Чинарите, които всички запомнят

Дигиталният гид Lost in Plovdiv ни отвежда на разходка по най-красивата пловдивска улица – „Иван Вазов”

Знаете ли коя е улица „Станционна“? Някои може би дори не са чували за нея, а втори да са забравили старото име на една от най-емблематичните улици за града ни. Това е днешната „Иван Вазов“, която най-вероятно ще е първата улица, която ще запомните в града под тепетата ако идвате с влак или автобус, а това съвсем няма да е случайно. Всъщност тя е правата, която свързва Централна ЖП гара, автогара „Юг“ и автогара „Родопи“ със същинския център на града.  Този път гидът на Пловдив lostinplovdiv.com ще ви разходи по нея.

Историята

„Иван Вазов“ не е като останалите улици в Пловдив. Тя е толкова пъстра откъм история, архитектура и символика, че трябва да бъде маркирана по особен начин в картата на града.  Паважът, върху който стъпваме днес, е положен преди век. Говори се, че улицата е застлана с каменни блокове заради калните ботуши на Цар Фердинанд, който бил посрещнат за деня на Независимостта на Централна гара през 1908г. и здраво се оцапал по пътя си до Военния клуб, с който улицата завършва и днес.

Широката павирана „Станционна” приема името „Иван Вазов”, след като през 1920г. патриархът на българската литература е посрещнат на централна гара за 50-я си юбилей, а празникът му се превръща във всенародно тържество.  Перонът на железопътната гара е изпълнен докрай за идването на народния поет. Още преди да слезе от влака, Иван Вазов е взет на ръце и отнесен до колесница, в която са впрегнати снежнобели коне. Колесницата тържествено поема по улица „Станционна” сред  шпалир от многобройни посрещачи. Когато шествието спира при Военния клуб, съобщават на поета, че от този момент улица „Станционна” вече носи неговото име. Затова началната и крайната точка на улицата- ЖП гарата и Военния клуб, са толкова знакови не просто в архитектурно отношение. Свързани са с някои от най-ярките моменти от историята на Пловдив от началото на миналия век.

Вижте още интересни факти за най-красивата пловдивска улица в lostinplovdiv.com

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина