Изпод тепетоМнения

Античният театър на Пловдив украси сърцето на Рим

Градът с достойно представяне в центъра на италианската столица

Кирилицата оживя на емблематично място в центъра на Рим. Това стана с уникално светлинно шоу, организирано с подкрепата на Община Пловдив и Фондация „Пловдив 2019“. На събитието в сърцето на Вечния град присъстваха кметът Иван Тотев, изпълнителният директор на фондацията Кирил Велчев и заместник-кметът Розалин Петков. Светлините на Капитолийския площад снощи бяха изключени, за да започне 3D mapping шоуто върху фасадата на сградата на Община Рим. То разказа на многобройните присъстващи как българската писменост е спомогнала за разпространението на християнството, а ансамбъл "Чинари" поведе публиката на вълнуващо пътешествие, очертаващо българския принос за европейската културна идентичност. Светлинното шоу бе изработено от българското MP Studio, което е носител на множество международни награди за осветяване на знакови сгради в Европа и по света.

В историческото сърце на Рим, на фона на Колизеумa, се проведе едно от най-значимите културни събития на страната ни в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС под надслова „Открий България“.

„Благодаря на всички, които се постараха толкова – и от българска и от италианска страна, да бъдем тук днес на това уникално, емблематично място не само за Рим, а за целия свят. Искам да благодаря също на вас, уважаема публика, за това, че отделихте частица от вашето време, от вашия живот, за да споделите частица от нашите емоции – български, от нашите таланти, култура, усещания за света”, каза в приветствие към публиката министърът на културата Боил Банов.

На престижното събитие присъстваха още посланикът на Република България в Италия Марин Райков,  заместник-председателят на италианския Сенат Паола Таверна и Карола Пена, председател на Комисията по международни отношения на Община Рим, както и кметовете на градовете, които през 2019 г. ще бъдат Европейски столици на културата – на Пловдив Иван Тотев и на Матера Рафаело Де Руджери.

Представянето на Пловдив е част от кампанията за популяризиране на града ни като Европейска столица на културата в Италия, която се осъществява с подкрепата на българското посолство.

На Капитолийския площад имаше и туристи от Пловдив, които споделиха вълнението си, че са свидетели на това уникално събитие, както и гордостта си от факта, че догодина градът ни ще бъде столица на културата в Европа.

 

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
📨 Изпрати новина