Изпод тепетоМнения

Американска архитектка заряза уредените Щати заради панелка в Тракия

Живея в мечтания квартал, казва Меган от остъклената си тераса

Съседите от входа й шият дантелени покривки, тя ги кани на Деня на благодарността

Чаровницата търси България дори зад океана, ходи там с наша носия

Аня Петрова, Паолина Грозева

Човек може да намери красотата там, където друг дори не предполага, че тя може да се крие. Нужно е само очите да виждат, душата да е светла. Както е при една очарователна американка, която заряза уредените Щати, за да заживее в… панелка в Тракия. Да, ако щете вярвайте! Защото е влюбена в квартала и в този еднотипен конвейерен тип строителство, в чиято еднаквост обаче се крият различията на хората. 

Меган е младо и жизнено момиче, което често може да срещнете из малките улички на Пловдив. Обикаля в Капана или по Отец Паисий, винаги забързана и сияеща, делова, но топла, тя сякаш е навсякъде. Родена е в Минесота и завършва архитектура в университета в Айова. За семейството си казва, че е много по-различна от тях. Те не пътуват, обичат всичко да е планирано, а аз съм тоталната противоположност, разказва ни Меган. И историята й го доказва.
Пет години обучение и щом приключва през 2009 година решава, че не й се работи в голяма фирма, затова се включва като доброволец в Корпуса на мира.  Две години си част от тях, а те те изпращат, до която точка на света преценят и ти нямаш право на избор. Така ми казаха, че тръгвам за България и мисля, че имах голям късмет, казва пред КАПАНА.БГ Меган. Преди да замине майка й е направи парти-изпращане. На което направила игра с публиката. Сложила голяма карта на Източна Европа, където без имена са разграфени държавите и всеки един гост е трябвало да познае къде точно отива Меган.

За две години в България се влюбих в страната, призна американката. Щом пристига на родната ни земя прекарва няколко месеца в обучение по български и българска култура. Все пак, когато се хванеш на хорото по време на празника на селото правиш по- добро впечатление, усмихва се тя. В началото много от хората й говорили мило лице в лице, но мислейки, че тя не разбира и грам български, дърдорили какво ли не по неин адрес зад гърба й. Натрупвайки достатъчно езикови познания почва да обяснява на събеседниците, които я одумват в шепи, че ги разбира перфектно. 

Първата й задача е била да покаже нещо за Хелоуин, тъй като пристигането й е съвпадало с празника. Какво да прави – решава да преобрази децата в зомбита и да ги научи на танца от Thriller. От там насетне всички решават, че тя е най-голямата фенка на Краля на попа. Била тук в деня, в който Майкъл Джаксън починал, а бабите от селото й занесли храна, за да изкажат своите съболезнования. Основно, обаче, нейната задача е била свързана с проекти, преподавала е английски и рисуване и е била доброволец в еко-клубове. Последното й е било най-странно – какво може да обясни тя на хора, които така или иначе си отглеждат сами храната и явно се справят по-добре от самата нея в някои ситуации? За две години поне успява да ги научи как да рециклират боклука си, което изобщо не е малко. Кое я е успокоявало най-много? Щом влезе в детската градина и всички деца я наобиколят, крещейки името й. Всичко сякаш изчезваше, спомня си тя с усмивка.

Повече за Меган може да прочетете на КАПАНА.БГ

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

8 коментари

  1. Повечето коментатори са едни фрустрирани, безпътни , тъжни хора, неспособни да обичат и да погледнат на 50 см по далече от света, такъв какъвто те си мислят че трябва да бъде. Жал ми е за вас провинциални хейтъри.

  2. Много правилно написано – ето истината казана горе, това момиче след завършването решава “ че не й се работи в голяма фирма“ – ето тайната в Америка се работи яко и много, а дошла тук тази жена в панелката и бабите и плетат шалове, а други пишат статии, това е българското чуждопоклонничество!

  3. Аве др. Стефанов,
    аве що ве майна да се маха гореописаната? да не ти разваля с цветните си дрехи пайзажа от кално поле с порутени панелки и овце и кози между тях ли ве? я слез в реалността на мазето и цапни една армея и заеби ти лозунгите от военните години… Ма мазето пълно с канализационна вода и не може да се ползва ли ве? Дейба и несправедливия живот…

  4. „една българка“ е права. Американката е тук по работа, ОК, не е зарязала Америка заради Тракия и Капана в качеството си на архитект. Е, ако беше завършила архитектура в Йейл, със сигурност нямаше да е тук, а в някое преуспяващо бюро. Иначе нищо против американците нямам, много по-сърдечни хора са от европейците, с които сме уж в един съюз.

  5. Много българи сме в чужбина, както и в САЩ. В ежедневна борба за оцеляване и адаптация не ни помага Корпус на мира, посолства,а съседите ни гледат подозрително-поне в началото. Всеки има близки,роднини,приятели навън,интересувайте се от малкото,които са се върнали,направете дори специален раздел с подтеми. А това момиче е получило намаляване на заема за образование,срещу задължението да изкара 2 год. в Корпуса.Не е чак толкова забележително.

  6. Уважавайте бълггарското и родното, всички ние живеем в панели и то интелигентни и учени хора, с право се казва Тракия е прекрасен квартал и няма място за по-горните жалки изречения за една американска архитектка „зарязала“ Америка и дошла в панелите на Тракия – много, много грозно написано, да си вземе багажа и да се маха гореописаната

  7. На КАКВО Е, горката, сдъвкана и изплюта към Източна Румелия, Българистан – след като всичко живо и читаво се спасява през Терминал Две (Три)? С изключението разбира се на индж. Иб. Тотев, който се надява на изгодни далвери на Гладно Поле с 30-етажните стъргачи? И на развилнелите се в ПодТепето Полиноиди? Ша ми направи една професионална кариера в Пловдив, дето талантливи Архитекти (с гл. буква) вече от години ГЛАДУВАТ?

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина