БългарияЖивотКултураНовиниОбразование в Пловдив

Започва записването за курса Шайо по опазване на недвижимото културно наследство

НИНКН и школата Шайо – Париж канят архитектите с интерес към паметниците на културата да кандидатстват за специализирания курс Шайо – България по опазване на недвижимото културно наследство. 10-ото издание на курса 2024 – 2026 г. започва на 3 октомври и ще се провежда основно в София.

Обучението е предназначено за дипломирани практикуващи архитекти. Лекциите по история на архитектурата и изкуството в България и региона, по художествена реставрация и консервация, патология и възстановяване на строителните материали, анализ и синтез при проектирането са съчетани с практически ателиета по архитектура и урбанизъм.

Преподавателите са френски и български архитекти, изкуствоведи, историци, урбанисти. Специализираното обучение стъпва върху методологията на Центъра за висши науки Шайо – Париж, водеща световна школа за опазване на недвижимото културно наследство. За лекциите на френски език е осигурен консекутивен превод.

Курсът продължава 4 семестъра – над 700 учебни часа; два пъти месечно (през седмица); по 3 дни (четвъртък, петък и събота).

Условия за кандидатстване за курса: автобиография, диплома за висше образование – специалност „Архитектура“ и мотивационно писмо защо кандидатът иска да участва в програмата.

Срокът за подаване на документите е до 15 август 2024 г.

Очакваме ги на адрес: София, бул. „Александър Стамболийски“ 17 или на електронната поща [email protected].

Имената на одобрените кандидати ще бъдат обявени на 1 септември 2024 г.

Курсът ще приеме до 35 кандидати.

Семестриалната такса за обучението е 960 лв.

Курсът Шайо – България се осъществява благодарение на споразумението между Министерството на културата на България и посланика на Франция, НИНКН и Центъра за висши науки Шайо – Париж.

Над 120 български архитекти са завършили успешно обучението през 24-годишнота му история.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина