БългарияНовини

Преместиха успешно щъркелово гнездо в село Труд

Днес приключи успешно няколкодневна акция по преместване на щъркелово гнездо в село Труд, община Марица.

Като първи етап преди два дни беше премахнат комин, намиращ се на площадката на производствено предприятие в населеното място, на чийто връх се намираше гнездо на бял щъркел (Ciconia ciconia). Коминът представляваше ръждясало съоръжение, създаващо опасност както за работещите и преминаващите покрай оградата граждани, така и за гнездящите птици и тяхното поколение.

Днес в близост до старото гнездо върху подменен електрически стълб беше монтирана нова платформа. Тя е на сходна височина, а върху нея бяха положени материали за ново гнездо, както и част от старото. Експертите на екоинспекцията считат, че по този начин ще се осигури по-лесна адаптация на пернатите и вече са в очакване щъркелите да се завърнат и да се установят в новия си дом.

Акцията се осъществи от собствениците на предприятието със съдействието на EVN и под контрола на експерти от РИОСВ – Пловдив. За преместването на гнездото фирмата има издадено разрешително от Министерството на околната среда и водите, в което са описани подробно условията, при които това може да се осъществи в съответствие със Закона за биологичното разнообразие.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина