БългарияЗдравеНовини

Откриват първата нова болнична вертолетна площадка

Първото у нас лицензирано болнично вертолетно летище за изпълнение на полети за спешна медицинска помощ по въздуха ще бъде открито в МБАЛ „Уни Хоспитал“, гр. Панагюрище днес от 12.00 ч., съобщава радио Пловдив.

Инициативата е част от стартиралия процес за осигуряването на спешна и животоспасяваща медицинска услуга за пациентите. За да премине успешно режима за сертифициране, вертолетното летище покрива изискванията на Наредба №20 на Министерството на транспорта, която регламентира експлоатационната годност на летищата, лицензирането на летищни оператори и наземното обслужване.

По време на церемонията ще бъдат официално връчени документите за регистрация на болничното вертолетно летище от Главна дирекция на Министерството на транспорта  „Гражданска въздухоплавателна администрация“. Предвидено е и демонстрационно кацане на хеликоптер.

Спешна помощ в Панагюрище се оказва в Спешно отделение на МБАЛ „Уни Хоспитал“, което отговаря на най-високото III-то ниво на компетентност. Наличието на болнично вертолетно летище е допълнителна възможност за навременно транспортиране на пациенти със политравматични състояния, сърдечно-съдови и мозъчно-съдови заболявания, а времето за достигане до лечебно заведение е сред факторите за спасяване на човешкия живот и опазване на качеството му. 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина