АктуалноБизнесБългарияЗелен градИмоти в ПловдивНовини

Как да произвеждаме ток на терасата

Регионалното министерство предвижда допълнителни 110 млн. лева през 2024 г. за мерки за енергийна ефективност

Въпросът с домашните фотоволтаици става все по-актуален заради различните програми за финансиране и вече се виждат инсталации по фасадите на различни сгради. Оказва се обаче, че те могат да бъдат незаконни. Може да монтирате соларни панели на балкона или на терасата, върху гаража, но не и на фасадата на блока, според Законът за устройство на територията.

Достъпно или не съвсем

На практика вече е възможно съвсем лесно да изберете фотоволтаик както избирате друга техника. Соларни панели, инвертори и други елементи вече са толкова достъпни и се предлагат в магазините за електроника како панели с мощност 800 вата струват около 700 евро.

Според експертите възможността за поставяне само на балкона обезсмисля варианта скоро гражданите да си сложат фотоволтаици масово по блоковете.

Проблем е и изискването такава инсталация да се ползва само за ток, което при средни сметки от около 40-50 лева на месец няма как да постигне желания ефект и нужната възвръщаемост. Това обаче може да се промени при излизането на домакинствата на свободния пазар.

Заедно е по-лесно

Изграждането на ВЕИ инсталация е вече само на уведомителен режим. Вариантът е етажната собственост да се обедини и да направи обща фотоволтаична инсталация.

София и Бургас участват в проект „Слънчеви градове“ и вече има много жилищни блокове проучени дали са подходящи за поставяне на фотоволтаици. Вече е възможно да се направи и енергиен кооператив. Първият такъв е „Изгрей“, а енергийна общност предстой да се създаде и с участието на Община Габрово, но все още има много пречки произведената енергия да бъде използвана от всички инвеститори в общността.

С промените в Закона за енергията от възобновяеми източници (ЗЕВИ), обнародвани в Държавен вестник на 13 октомври, се въведоха две важни фигури – потребител на собствена електрическа енергия от ВЕИ и общност за възобновяема енергия.

Какви може да се прави със зеления ток

Потребителят може да инсталира в своя имот съоръжение за съхранение на електрическа енергия заедно с инсталация за производство за собствено потребление, без заплащане на такса за присъединяване. Той може да продава излишъка от произведения ток срещу заплащане по пазарни цени, както и по схеми за подпомагане. Потребителите в една и съща сграда имат право да участват като съвместно действащи потребители на собствена електрическа ВЕИ. Същевременно всеки потребител може да запази своите права и задължения на краен клиент на електрическа енергия.

Общността за възобновяема енергия може от своя страна да произвежда, потребява, съхранява и продава излишъка от енергия от ВЕИ като равноправен участник на енергийните пазари, включително чрез договори за изкупуване на електроенергия. Може да споделят енергията в рамките на общността енергията, което всъщност е най-полезното.

На ниво сграда или блок в урбанизирана територия е важно да има юридическо лице, което да реализира идеята. В момента етажната собственост също е юридическо лице и всеки блок би могъл да направи общност за споделяне на енергия.

За да заработят ефективно промените в ЗЕВИ и да може потребителят на възобновяема енергия и енергийната общност за ВЕИ да участват в процеса като нови играчи, е необходимо да се приемат поднормативни актове от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Очаква се това да се случи тази година.

Граждани и общини партньори при изграждане на ВЕИ

По програмата за саниране на МРРБ могат да бъдат обновени общите части на отоплителните инсталации, но мерки в самостоятелните обекти трябва да се поемат от собствениците. Обявената процедура на Министерство на енергетиката за енергия от възобновяеми източници за домакинствата също допуска финансиране на мерки в многофамилни жилищни сгради.

В момента тече оценката на проектните предложения на домакинствата и всички над 2000 подадени проекти.

За втория етап на мярката, която се очаква да стартира през февруари, ще има пилотно за първи път възможност хората да вземат изгодни кредити от четири банки, с които Българската банка за развитие (ББР) води преговори. ББР ще издава гаранции пред банките, за да може повече собственици да се възползват от мярката за 240 млн. Лева. По нея е планирано да се включат 9000-10 000 домакинства.

При изпълнението на инвестиции за енергийна ефективност ще се насърчават формирането на партньорства между граждани и местна власт за производство на енергия от ВЕИ за собствено потребление, обявиха още от МРРБ.

По първия ѝ приоритет – „Интегрирано градско развитие“, се предвижда финансов ресурс от 110 млн. лв. за прилагане на мерките за енергийна ефективност. Обявяването на прием на проектни предложения ще стартира през първата половина на 2024 година.

Средствата по втория приоритет – „Интегрирано териториално развитие на регионите“, са в размер на 239 млн. лв. В момента тече оценителен процес по фазата на предварителен подбор. Приемът на конкретните проектни предложения, преминали първа фаза на оценка, ще бъде обявен през първото тримесечие на 2024 година, обявиха от МРРБ.

От регионалното министерство уверяват, че по Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027 г. се подкрепят мерки за енергийна ефективност и устойчиво обновяване на жилищни и обществени сгради на територията на цялата страна, вкл. и селски общини. Прилага се принципът „енергийната ефективност на първо място“. Водещо изискване към всички инвестиции в сгради е постигането на възможно най-висок клас на енергопотребление, внедряване на най-ефективните енергийни системи и решения за отопление и използване на ВЕИ и иновативни технологии, където е приложимо.

Източник: Капитал

Снимка: bg.planeta-design

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

3 коментари

 1. Звучи много добре,но има неистини.
  Първо ЕРП изкупуват само три фазен ток.
  Второ може и да не ви включат по различни причини. И самото включване струва главоболия на собственика на соларните панели и пари.
  После, по всяко време могат да откажат приемането на тока без да дават обяснения.
  Ще изкупуват /и го правят/ електричеството само на големите производители които имат политическа подкрепа.
  Познайте от кои партии…по точно от кои ОПГ – Организирани Престъпни Групировки наречени партии.В България са четири.
  В България тези ОПГ няма да направят нищо добро за обикновените хора.
  Живях във Великобритания 15 години. Един познат българин на покрива на къщата си имаше соларни панели. Монтирани от доставчика на електроенергия.
  Ползва тока произведен от панелите а когато не му е нужно /при заредени акумулатори/ тока произведен от панелите автоматично отива в мрежата и по електромера вижда колко ток е продал. Без да се безпокои дали могат да му кажат „… сега нямаме нужда от вашата енергия „.
  Така че ако инсталирате панели за електроенергия запомнете че това ще е за ваши нужди.
  Не се надявайте да се изплатите инвестициите с продажбата на тока.

 2. Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти поефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:–– https://do.my/xbio

 3. Ух мама , дай на простия българин панели да инсталира на балкона , че там нищо друго няма ,сателит ,остъкление , бидон със зеле , коне, санировка в розово по-дебела от оранжевата на съседа отдолу, ако съм на първия етаж ще си направим и моя лично стълбище към балкона ми решен в стил заварена арматура в решетка как ми дойде. Енерго ефективен но със печка на въглища .

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина