БългарияНовини

Хора с увреждания протестират пред Министерския съвет

Хора с увреждания ще се съберат днес от 10:00 ч. пред МС, като събитието е организирано през Фейсбук, пише БТА.

Излизаме на протест, защото искаме най-накрая Министерският съвет (МС) да вкара в дневния си ред тази седмица Наредбата за медицинската експертиза (НМЕ). Това заяви Павлина Григорова, един от организаторите на акцията.

Влизайки в сила, наредбата ще съкрати сроковете за издаване на решение на ТЕЛК, коментира Григорова. По думите ѝ забавянето оставя хората, които са в нетрудоспособност заради заболяване, без всякакъв доход и губят здравноосигурителни права. Има хора, които четвърти месец са без освидетелстване, посочи Григорова.

Този път не сме „против“, а „за“ НМЕ, посочи Григорова. Тя добави, че наредбата е минала през обсъждане в Националния съвет на хората с увреждания и Националния съвет за тристранно сътрудничество. И добави, че след като мине през МС, наредбата следва да бъде обнародвана в „Държавен вестник“. Наредбата взема под внимание всички заболявания и се дава сумарен процент за тях, хората ще получат адекватна оценка, каза още Григорова.

Вчера от Министерството на здравеопазването (МЗ) коментираха, че процедурите по приемане на промени в НМЕ изискват да бъде обсъдено всяко постъпило предложение в рамките на обществените консултации, които приключиха на 11 декември 2022 година. От ведомството уточниха, че в периода на обществените консултации са постъпили предложения и бележки, преобладаващата част от които засягат заболяванията в Приложение № 1 към Наредбата.

„По тази причина е необходимо да бъдат изискани становищата на специализираните експертни състави към НЕЛК, както и от Експертните съвети по съответните медицински специалности. Този процес в момента е в ход и очакванията на Министерството на здравеопазването са всички необходими становища да бъдат получени в рамките на настоящия месец“, посочиха в позиция от МЗ.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина