БългарияНовини

Гравират послания за бъдещите поколения на пилон „Рожен“

В основата на внушителния коничен стълб за българското знаме ще бъде вградена и касула на времето

Послания от 28-те административни области на страната ще бъдат гравирани на мраморна плоча в основата на новия Паметник на Обединението – 111-метровия пилон „Рожен” в Родопите. Те ще са върху карта на България, като всяко послание към следващите поколения ще е поставено на мястото на областта, от която идва.

В основата на внушителния коничен стълб за българското знаме ще бъде вградена и касула на времето, което ще превърне пилона на Роженските поляни в истински монумент на безспорния символ, обединяващ нацията – националният флаг

Инициативата за изграждане на Паметника на Обединението е на Фондация „Наследство в бъдещето“. За да се реализира мащабният проект тече дарителска кампания. Организаторите се надяват в нея да се включат българи в страната и чужбина и момумента на знамето да се изгради с обединеите усилия и помоща на всички наши сънародници. Националната дарителска кампания „България заслужава!“ е под патронажа на президента на Република България Румен Радев. и е подкрепена от видни общественици, творци, спортисти, учени, успешни представители на различни професии.

Посланието от всяка област, което ще бъде гравирано в картата на България, ще съдържа до седем думи. На много места в страната областните управители вече са обявили конкурси, някои насочени изцяло към ученици и младежи, за избор на текст на принципа на индивидуалното доброволчество.

Мраморната плоча с картата на България ще е с размери 6х3 метра и ще бъде изработена в Професионалната гимназия по каменообработване във врачанското село Кунино. Като жест на съпричастност учениците от гимназията безвъзмездно ще гравират текстовете и ще се наредят училището си сред големите дарители в националната кампания „България заслужава!”.

„Благодарение съдействието на г-н Стефан Сабрутев, областния управител на област Смолян, на чиято територия ще се издигне новия Паметник на Обединението, стартирахме в цялата страна събирането на послания. Към кампанията ни се писъединяват и все повече дарители. Днес имаме шанс да оставим своето наследство в бъдещето. Да завещаем неопетненото българско знаме и най-важния урок от нашата история – че само с общи, единни усилия може да направим нещо смислено за България”, подчерта Симеон Караколев, управител на Фондация „Наследство в бъдещето“.

Пълна информация за Национална дарителска кампания „България заслужава!“ може да се намери на www.pilon.rozhen.bg, като през сайта може да се направи и дарение за каузата. Набраните средства, както и дарителите – физически и юридически лица, се публикуват всяка седмица.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина