БългарияЖивотНовини

Църквата празнува Петдесетница

Петдесетница през 2024 година се пада на 23 юни 2024 година. Празникът винаги е в неделя и се пада на петдесетия ден от Великден след Черешова задушница.

Християнският празник отбелязва явяването на Светия дух на Апостолите. Появил се шум като от силен вятър и след това огнени езици се разпрострели и „вселили“ в Апостолите. Те вече можели да говорят и да проповядват божието слово на много различни езици, които дотогава не знаели. Затова и Петдесетница се казва, че е „рождения ден“ на Християнската църква.

Какво се прави на Петдесетница 2024 г.?

На този ден по традиция християните отиват в храма. Отслужват две служби – утринна – Божествена литургия, както и Велика вечерня. Молитвите към Бог на този ден трябва да са придружени с искрена благодарност за всичко.

Един от обичаите на празника е свързан със събирането на всички близки на голяма трапеза с вкусна вечеря. Задължително е домакинята да сложи нова покривка – това символизира новото начало и просперитета на дома.  На трапезата се слагат ястия с месо, може да се сервира риба, както и млечни продукти, плодове и компот. Важно е да не се преяжда на този празник, защото това се счита за грях. Също така трябва да се избягва алкохола. 

Друга традиция е свързана с ореховите листа, които символизират огнените пламъци или езиците над дома на апостолите. Тези листа се разпръскават в църквата преди литургията и след нея вярващите ги отнасят в дома си. На този ден орехови листа се носят и на гробищата рано сутрин. Те се разстилат на гробовете, за да пазят сянка на покойниците. След това се отива на църква и отново се носят орехови листа. Те се разстилат по пода, вярващите коленичат върху тях и си затварят очите. Вярва се, че по този начин те ще имат възможността да видят своите починали близки.

Във всяка една къща да присъства билката девесил, за която се твърди, че гони злото и алчността. На Петдесетница хората украсяват домовете си с брезови клонки или букетчета от диви цветя. Така те привличат щастие и благоденствие в семействата си. На този празник, ако човек си пожелае нещо, то може и да му се сбъдне. За целта обаче не бива да е свързано с нищо материално.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина