БизнесЖивотИграчкиИзпод тепетоНовини

Temu vs. Shein – инвазията и рефлектирането й у нас

Търговци и политици от САЩ и Европа искат мерки срещу евтините и бързо растящи китайски търговци

За година платформата Temu заля западните икономики. Тази година през нея ще бъдат продадени стоки за над 30 млрд. долара.

Моделът е ниски цени от китайски производители, милиарден агресивен маркетинг и бърза самолетна доставка.

Пазарувахте ли вече като милиардер, както приканва китайската платформа за онлайн продажби Temu. Дори и още да не сте инсталирали приложението, което да ви бомбардира с нотификации, няма как да не сте били залети от рекламите, извиращи отвсякъде в интернет. И вероятно те вече са поразили голяма част от хората в обкръжението ви, направили своя удар в платформата.

Temu се роди през септември 2022 г. и за по-малко от две години се разпространи като вирус в САЩ, Европа и по другите точки на света. И анализаторите предполагат, че китайският холдинг продава вече стоки почти колкото Amazon, която се развива от вече 30 години.

Платформата оставя усещането, че може да пазаруваш бързо, почти без пари и като на игра, и постави пред изпитание всички онлайн търговци. Всичко това гарнирано с много агресивен маркетинг и много добра логистика. Именно тя препъна други гиганти в онлайн пазаруването с по-дълга история. Сега бързите срокове на доставка и нулевата й цена елиминираха усещането за пазаруване от трета страна.

Temu успя да прескочи няколко посредници по веригата на продажби на стоки, които идват до дълбините на Китай и достигат до домовете в Европа, и създаде disruptive модел в онлайн търговията, който започва да се копира и от традиционните играчи.

„Конкуренцията в електронната търговия е много предизвикателна, като се наблюдава ожесточено съперничество между китайските гиганти като Temu, Shein и AliExpress, както и международни гиганти като Amazon и местни водещи играчи, които не желаят да отстъпят позициите си“, казва пред „Капитал“ Виталий Владикин, старши мениджърът „Изследвания“ в консултантската компания Euromonitor.

В България на първо време вероятно ще бъдат засегнати търговците, които до момента са вкарвали сходна на Temu стока. Те разчитат, че работят на местен пазар, който познават, език, който говорят, и имат местен адрес за връщане, но това едва ли ще задържи бизнеса им непострадал.

Новият модел за пазаруване в реално време предизвиква критики за потенциалната вреда за околната среда и експлоатацията на работниците, за краткия живот на продуктите и ценовите политики. Ключов е въпросът колко жизнеспособен наистина е подходът на Temu, субсидиран ли е от китайската държава и ще се сгромоляса ли под собствената си финансовата си тежест толкова бързо, колкото се появи. Както и каква ще е защитната реакция от САЩ и ЕС – например ще се елиминира ли необлагаемият с мито минимум от 150 евро за стоки от трети страни. Дебатът вече е в ход.

Гейминг от Китай

Платформата Temu е собственост на базирания в Шанхай конгломерат PDD Holdings, основан от 43-годишния китайски милиардер Колин Хуанг.

Първоначално компанията се самоописва като „селскостопанска група“, а Temu не е първото й начинание в онлайн търговията. Холдингът навлезе в бранша с Pinduoduo – китайската версия на познатата на Запад платформа, която доминира местния пазар. Според компанията доставчиците й генерират една трета от целия трафик на колети в страната.

Колин Хуанг, бивш инженер на Google, основава Pinduoduo през 2015 г. и дълго време крие собствеността си. Първоначално той привлича потребителите чрез геймифициране на търговията. Описва себе си за известно време като Costco + Disney, Pinduoduo предлага игри, които имитират пристрастяващи заглавия като Farmville и Candy Crush, разказва Financial Times.

В края на миналата година пазарната капитализация на PDD Holding надмина тази на другия китайски гигант, Alibaba, за да направи PDD най-скъпата китайска компания, листвана в САЩ. Към юни борсовата й оценка е 200 млрд. долара.

Накратко, Temu продава широка гама от продукти директно от китайски продавачи на изключително ниски цени, направени още по-ниски чрез светкавични сделки и разпродажби, с до 99% отстъпка. Моделът на Temu разчита на поддържане на разходите на дъното чрез свързване на потребителите директно с доставчиците, обработвайки само поръчката на клиентите.

Платформата започна международното си настъпление през 2022 г., когато стартира в САЩ, Канада, Австралия и Нова Зеландия. От април 2023 г. започна да обслужва и големите европейски пазари – Обединеното кралство, Франция, Испания, Германия, Италия и Холандия, преди да настъпи и по периферията. Навлезе и на японския и южнокорейския пазар, Филипините и има все по-мащабни амбиции в Югоизточна Азия.

Размерите на заразата

След първоначалното пускане на приложението през септември 2022 г. то е изтеглено около 440 хил. пъти, посочват от ecommercedb.com (ECDB), занимаваща се с данни в онлайн търговията. Броят на изтеглянията нараства стабилно до април 2023 г. и достига 15.3 млн. Следва внезапен скок от около 98% през следващия месец, като апът е изтеглен над 30 млн. пъти, вероятно поради повишеното медийно внимание. Следват още рекорди: 40.5 млн. през септември, 47.7 млн. през януари 2024 г., 41.3 млн. през март.

Броят на посещенията на temu.com е значително по-висок, като посещението на сайта изисква далеч по-малко усилия от инсталирането на апа. Те се увеличават стабилно, достигайки 503 млн. през януари 2024 г. и 479 млн. през март 2024 г.

На база данните на ECDB през 2022 г. брутната стойност на стоките (GMV), продадени през temu.com, е 290 млн. долара. След това активността на пазара се увеличава над 4500 пъти през годината, за да достигне 13.8 млрд. долара през 2023 г. Прогнозите на ECDB са растежът на Temu да продължи, като прогнозата за 2024 г. е за брутен стоков обем 29.5 млрд. долара и 41 млрд. долара през 2025 г.

„Прогнозата е, че продажбите на Temu ще растат. Има инфлация в Европа, така че хората са по-склонни да купуват по-евтини продукти. Това е и една от основните причини за успеха им“, казва Себастиан Бус, главен маркетинг директор в ECDB, пред „Капитал„.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина