АртГрадътКултураНовини

Галерия „Лабиринт“ представя изложба на Йордан Велков

Галерия Лабиринт дава поле за самостоятелна изява от 13 февруари на един млад и многообещаващ художник от Пловдив – Йордан Велков. Неговият талант е оценен още през годините на следването си в Националната художествена академия, когато става стипендиант на учредената от Академичния съвет стипендия на името на проф. Андрей Даниел за студенти от специалност „Живопис“. След като се дипломира със степен Магистър, в момента Йордан Велков продължава своето развитие като докторант в същата специалност. Носител е на няколко награди, сред които Награда живопис на Българска банка за развитие и Първо място в конкурс “Ротари отваря възможности”.

Йордан Велков е вече познат на пловдивската публика. Динамичен и продуктивен, той участва в много общи изложби и проекти, сред които можем да откроим изложбата заедно с Гергана Балабанова в Градска художествена галерия през 2022, както и участието му в Националните есенни изложби миналата година – едно несъмнено признание за професионализъм.

През 2023 спечелва двумесечен престой в ателието на НХА в Париж. Изложбата „Фрагменти от Париж“ представя именно картините, вдъхновени от града на изкуството. Превърнала се в клише на самата себе си, френската столица може както да даде творчески импулс, така и да обезсърчи художника в сравняването с безбройните майстори овековечили духа й. Йордан Велков с устрема, енергията и свежестта на младостта, притежава безпогрешен усет за времето, в което живеем. Неговата живопис, смесица от абстрактна експресия и точна рисунка, успява да разкрие повече пластове от този богат на история и съвременна динамика град, и да ни отведе отвъд клишето.

Изложбата може да бъде посетена от 13 до 25 февруари в галерия Лабиринт, ул. Ангел Букорещлиев 1. Заповядайте на откриването на 13.02 от 18 ч.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина