АктуалноЗдравеНовиниПУЛС

Зеленият сертификат пада до един месец

Проф. Радка Аргирова: Ще остане само там, където има голямо струпване на хора, или ще има ограничения в броя на посетителите – ВИДЕО
Пикът на петата вълна ще бъде достигнат към 8-10 февруари
Съветникът на премиера по въпросите на пандемията от COVID-19 професор Радка Аргирова заяви, че Зеленият сертификат за България ще бъде необходим още около месец.
„Ще остане само там, където има голямо струпване на хора, или ще има ограничения в броя на посетителите. Никой няма намерение да тормози хората, но това се налага”, подчерта проф. Аргирова в студиото на „Здравей, България“ по Нова телевизия.

При 11 хиляди заразени не може да бъде премахнат зеленият сертификат. Когато обаче този брой намалее, ще спадне и заболеваемостта. А тогава ще спадне и показателят, по който решаваме какво да направим – броя на интензивните легла. Когато и това стане, ще отпадне и зеленият сертификат”, подчерта съветникът.

Тя допълни, че ваксинацията към момента е доброволна и здравните власти особено държат на това.

„Ваксинирането продължава, а и самият характер на варианта Омикрон дава по-малко усложнения. Протича по-леко.”

„През изминалото денонощие е поставена 10-милиардната ваксина. За година имаме такъв глобален фантастичен опит с поставяне на 10 милиарда дози. Това е страхотна победа за медицината, ще се оцени в бъдеще. Като чувам всеки ден израза „експериментална течност“, се чудя как може нещо, което е поставено 10 милиарда пъти, да се нарече експеримент„, коментира още тя.

По думите ѝ пикът на петата вълна ще бъде достигнат към 8-10 февруари.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина