Заря за бойния празник на Гарнизон Пловдив – ВИДЕО

Актуално Градът Живот Новини

На 4 юли се навършват 109 г. от стратегическата победа при Криволак. Битката, която през 1913 г. обръща хода на събитията

С полагане на тържествена военна клетва и заря – проверка Гарнизон Пловдив отбеляза бойния си празник снощи на Площад „Централен“.

Тържественото отриване ви предадохме на живо във facеbооk страницата на По тепето.

Традицията на 4 юли да се чества бойния празник на отбранителните формирования в града бе възстановена през 2016 г. от командира на тогавашната 68-ма бригада Специални сили бригаден генерал Явор Матеев, сега генерал-майор и командир на Специални операции.

Това са повече от 70 години от прекъсването в края на Втората световна война. 4 юли (21 юни по стар стил) се отбелязва, като ден на най-големия гарнизон в страната, датира още от годините след Междусъюзническата война и е празнуван в чест на стратегическата победа на Българската армия при Криволак.

Битката, която през 1913 г. обръща хода на събитията.

В словото си пред войните на площада ген. Матеев припомни подвизите на Българската армия през годините и на отбеляза приноса на славния 9-ти пехотен полк.

Пловдивският митрополит Николай отслужи заупокойна молитва за геройски загиналите при изпълнение на войнския си дълг.

Бяха поднесени венци и цветя пред паметника на Гюро Михайлов.

На събитието присъстваха още висши военни от състава на БА, кметът на Пловдив Здравко Димитров, кметът на Тракия Костадин Димитров, бизнесмени, военно-патриотични организации, граждани и гости на Пловдив.

5-минутна заря увенча празника.

снимки: Stanimir Petkov Photosmile

Споделете ни във:

1 thought on “Заря за бойния празник на Гарнизон Пловдив – ВИДЕО

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.