Владимир Иванов: Имаме укротяване на пазара

Актуално Живот Новини
Инфлация

Наблюдават се 3 месеца на стабилизация, която обаче е относителна, тъй като има негативни очаквания за енергийния пазар, коментира Иванов

За осма поредна седмица храните по стоковите тържища поевтиняват. Все пак крайният потребител не усеща тази положителна промяна. Според Владимир Иванов това се дължи и на негативна психологическа нагласа у българите

„Имахме пик на цените през април, след това тенденцията е само надолу. Кривата обърна движението. Някои го обясняват с летния сезон. Не е свързано толкова с летния сезон, има много добро предлагане на български плодове и зеленчуци. Реколтата е много добра и това свали цените. Наблюдаваме равновесие и в световен мащаб, имаме едно укротяване на пазара“, коментира пред БНТ председателят на Държавната комисия по стокови борси и тържищата.

Той отбелязва, че при цените на захарта, варивата, месото, олиото и млечните продукти има задържане. Пазарът се регулира и се наблюдава нормализация.

„Докато не видим стабилен енергиен пазар няма как да спрат подскоците при пазара на храни, които наблюдаваме“, допълни още той.

Заради много доброто българско предлагане до септември-октомври не се предвиждат драстични промени в цените, по думите на Иванов. Той прогнозира проблеми само ако има ескалираща криза в енергийния пазар. През последните седмици няма поскъпване почти на нищо, съобщи още Иванов.

„Има супер реколта на зърно. Слънчогледът върви чудесно. Не е редно да се чертаят грозни перспективи“, добави председателят на Държавната комисия по стокови борси и тържища.

Вижте цялото интервю тук.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.