Започва реставрацията на Синята къща

Актуално Забравеният град Култура Новини

Общински институт „Старинен Пловдив“ започва консервация и реставрация на фасадата на възрожденска къща „Георги Павлити“, известна още като „Синята къща“. Средствата за ремонтните дейности са осигурени от Министерство на културата, съобщават от общината. Отпуснатите средства са 180 хиляди лева.

Фасадата на къща „Павлити“ е в лошо състояние и се руши, дограмата е много стара, без защитно покритие, част от холкелите са паднали, а дървените колони и елементи са изгнили.

Очаква се ремонтът да приключи най-късно до средата на ноември месец тази година. Дотогава ще се осъществят и всички необходими консервационно-реставрационни дейности по екстериора на сградата за възстановяването на автентичния ѝ облик, впечатляващата ѝ архитектура и богата художествена декорация.

„Благодарим на министър Боил Банов, който взе присърце проблема и намери начин в тези тежки времена да помогне за реставрацията на къща „Павлити“ със средства от държавния бюджет и на кмета Здравко Димитров, за който възстановяването на Стария град е приоритет от първия ден на мандата му“, заяви директорът на Общински институт „Старинен Пловдив“ Богомил Грозев, цитиран от пресцентъра на общината.

Къща „Павлити“ е строена около 1849-1850 година и е била собственост на Георги Павлити (Политоглу), който е произхождал от гр. Пещера. Сградата е представител на Ранновъзрожденската жилищна архитектура с ясно изразена характеристика на плановата схема – симетричен тип.  Архитектурата на къщата е забележителна със своите оригинални елементи – полукръгли отвори на прозорците, железни капаци, цялостно издаване на етажите навън, дъгообразен холкел на корниза и богата художествена декорация.

Възрожденска къща „Павлити“ е една от емблематичните постройки в Старинен Пловдив. Сградата е обявена като архитектурно-строителен и художествен паметник на културата, ДВ бр.85/1949 г. и притежава статут на недвижима културна ценност с категория „национално значение“.

През годините   използвана като представителна приемна на Комитета за изкуство и култура, помещава ли са се и Национален дарителски фонд „13 века България“, Студентски дом и Общинска фондация „Пловдив 2019“.

Припомняме, че България плати близо половин милион евро на собствениците на къща “Павлити” или Синята къща, след постановление на Европейският съд за правата на човека. Това е трябвало да се случи, след като съдът в Страсбург е постановил, че държавата неправомерно е ползвала сградата близо 20 години.

Историята започва през 1966 година, когато Народна република България национализира сградата и изплаща сума от 14 000 лв на собствениците. През 1998 година те я получават обратно след реституция и решение на Върховния административен съд. Собствениците връщат 14 732 лв и получават нотариални актове.

В следващите години обаче те не влизат във владение. Сградата продължава да се ползва от Община Пловдив и фонд “13 века България”. Последно там беше настанена администрацията на Общинска фондация “Пловдив 2019”.

След нови съдебни битки, през 2007 година Върховният касационен съд взема ново решение и на практика отменя реституцията, като постановява, че сградата всъщност е собственост на държавата.

През цялото това време собствеността на сградата обаче е била на частниците – “Ченгелян и други”, решава съдът в Страсбург. След като в продължение на 4 месеца не се стига до споразумение, съдът решава и размера на компенсацията – тя е в размер на 462 000 евро, съобщи през 2017г.  за Под тепето адвокат Михаил Екимджиев, който защитаваше правата на оригиналните собственици в Европейския съд. Така сградата остана собственост на община Пловдив.

Споделете ни във:

3 коментара за “Започва реставрацията на Синята къща

 1. Аз по едно време се чудех защо не пада тази къща. Толкова зле изглеждат еркерите под два етажа товари. Но след по-внимателно вглеждане се вижда, че има стоманобетонна плоча!

  1. Хаджи, по разбираеми полит-коректни причини (от 90-те досега има САМО ЕДНА единствена реставрирана къща с японски пари – и тя частична, КЛИАНТИ) се забрави и омаловажи МАСОВАТА ДЕЙНОСТ НА НИПК ПРЕЗ 70-те и 80-те.

   Беше държавно финансиране, влагаха се огромни средства. Стотици майстори-специалисти със златни ръце, компетентни техници, школувани архитекти в ICCROM на ЮНЕСКО в Рим – цяла школа не отстъпваща на никоя европейска или световна, начело с проф. арх. Пейо БЕРБЕНЛИЕВ.

   След промените това спря, имотите се …”реституираха” (ама dosta подобрени) настана мутрификация и …конферентна ГОВОРИЛНЯ.

   От жив Градски организъм Трихълмието бе превърнато от Начо Диктатурата на синекурна заплатаджийница.

 2. Радикална реновация на структурата и укрепване със стоманобетон, както и архитектурна реставрация и консервация на ПАВЛИТИ =Lege Artis= се направи от арх. Иван Мандаджиев, А’69, ICCROM’74, ICOMOS’96 през 1972 – 1974 години в НИПК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.