АктуалноГрадътИзпод тепетоКварталиНовини

Започва проучване на археологията под Бетонния мост

Започва проучване на откритата археология под Бетонния мост. Това е решението на междуведомствената комисия, присъствала на терен. Предстои на база на нейния доклад министърът на културата да разпореди продължаване на проучването и да формира екип от специалисти, които да работят на обекта, съобщава Радио Пловдив.

Археологът Петър Зидаров обясни, че откритите три гроба и части от стени говорят за „перспективен некропол в крайградската част на Филипопол“, свързан с крайградска вила или обслужвал целия град през последната четвърт на 3-ти век“.  По думите му дали има други ценни вещи ще стане ясно след като находките бъдат проучени напълно. Не е ясно колко време ще отнеме това.

Дейностите на археолозите няма да пречи по никакъв начин на графика по строителството на ново мостово съоръжение. В момента се изграждат новите пилотни фундаменти и и се подготвят новите обединяващи греди на съоръжението.

Проучванията обаче може да забавят основния проект на НКЖИ- обновяването на жп трасето. Дейността е спряна само в 100-метровия участък на археологията.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

5 коментари

  1. Намериха си оправдание за забавянето на ремонтите! Така беше и на „разширението“ на Коматевско шосе – 3 километра шосе се асфалтира 4 години! И накрая се оказа по-тясно! Сега задръстванията са нещо постоянно, а „умното“ кръстовище за Остромила съвсем блокира! Слава на Тотев и Партията ръководителка!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина