Зам.-кметът Георги Титюков: Не познавам собственика на фирмата, която е спечелила поръчката за строителство на социални жилища

Актуално Власт Градът Под ножа Разследване

“Нямам информация с какво се е занимавало дружеството до сега. На една от оперативките по проекта някой от колегите докладва, че през предходната година (може би 2019 г.) това дружество има декларирани 900 000 лева оборот от строителни дейности и доста назначени работници”

Цялата сума е безвъзмездна финансова помощ за Община Пловдив без съфинансиране от общинския бюджет

Както ви съобщихме преди три дни, Общината подписа договор за строителството на социални жилища на улица „Владая“ №6.

Изграждат 74 социални жилища със 7,2 милиона лева в Пловдив

Интересно е да се отбележи, че непозна и напълно неизвестна фирма спечели поръчката, финансирана с безвъзмездна финансова помощ за Община Пловдив, без участие от общинския бюджет – „АД Инженеринг” ЕООД. Дружеството е регистрирано на адрес в квартал Кючук Париж през 2016-а г., а собственикът му е неизвестен в средите на строителните предприемачи. За него се знае, че допреди няколко години се е занимавал с дребни довършителни работи. Фирмата му не е печелила обществена поръчка, до тази за изграждането на социални жилища с европейски средства.

Всико това ни накара да зададем няколко въпроса на ресорния зам.-кмет Георги Титюков, който се явява възложителят, в случая.

Г-н Титюков, не ви ли притеснява факта, че спечели никому неизвестна фирма с 3000 лева капитал, която никога не е изпълнявала проект за 8 млн. лв.?

Дружество с 3000 лева капитал ще строи социалните жилища с 7,2 милиона лева

На първо място следва да отбележим, че изборът е извършен чрез предвидената в Глава ІХ на Закона за обществените поръчки честна и прозрачна Открита процедура, на която биха могли да кандидатстват всички строителни фирми, които сметнат, че имат капацитета да извършат подобно строителство, тъй като освен на сайта на Общината и Агенцията за обществените поръчки обявлението се изпраща и в официалния електронен вестник на Европейския съюз, а също така не сме поставяли никакви ограничителни условия, понеже това все пак са апартаменти, а не нещо по-специфично – стадион, спортна зала и др. подобни. „АД инженеринг“ ЕООД е спечелила, тъй като е получила най-висока оценка от комисията по избора на изпълнител.

Важно е да уточним, че Договорът за строителството на 74 апартамента не е за 8 милиона лева, а за 5 247 588 лева без ДДС, като в тази сума влизат – проектиране 106 200 лева, СМР 5 139 188 и авторски надзор 2 200 лева.

Целият проект спечелен от Община Пловдив № BG16RFOP001-1.003-0006-С02 „Изграждане на социални жилища в град Пловдив“ е на обща стойност 7 165 650,82 лева с ДДС, като тук освен строителството влизат и следните дейности:

 • Оборудване и обзавеждане – 460 895,36 лева без ДДС;
 • Строителен надзор – 91 008,83 лева без ДДС – обявена е открита процедура по ЗОП и предстои избор на изпълнител;
 • Визуализация и публичност – 22 616 лева без ДДС – обявена е открита процедура по ЗОП и предстои избор на изпълнител;
 • Одит на проекта – 6 914 лева без ДДС.

Цялата сума е безвъзмездна финансова помощ за Община Пловдив без съфинансиране от общинския бюджет.

Общинският имот, в който ще се реализира строителството на социалните жилища е с площ 2 265 кв.м. и със следните градоустройствени показатели:

 • Плътност 50%;
 • Кинт.: 3 (максимална РЗП на сградата 6 795 кв.м.);
 • Озеленяване: минимум 30%;
 • Кота корниз – не е ограничена по ПУП и ОУП;
 • Характер на застрояване – е (свободно)

По наша информация, до сега това дружество се е занимавало с довършителни строителни дейности и то не лично, а като посредник чрез наемане на други изпълнители. Вярвате ли, че има ресурс да се справи със задачата?

Нямам информация с какво се е занимавало дружеството до сега. На една от оперативките по проекта някой от колегите докладва, че през предходната година (може би 2019 г.) това дружество има декларирани 900 000 лева оборот от строителни дейности и доста назначени работници.

Нямаме притеснения относно това дали ще се справи, тъй като в процедурата по ЗОП и в Договора сме записали, че можем да дадем 20%  авансово плащане (в случая в размер на 1 259 421,12 лева с включен ДДС) само срещу предоставяне на банкова гаранция или застраховка в полза на Община Пловдив за целия размер на аванса.

От управляващия орган на ОП „Региони в растеж“ вече са одобрили сума за авансово плащане към Община Пловдив по проекта в размер на 2 507 977,79 лева.

Познавате ли лично собственика на фирмата г-н Драндаров?

Категорично не познавам собственика на фирмата г-н Драндаров. За първи път го видях на официалното подписване на Договора.

Споделете ни във:

6 коментара за “Зам.-кметът Георги Титюков: Не познавам собственика на фирмата, която е спечелила поръчката за строителство на социални жилища

 1. Абе, хора защо се учудвате и задавате такива въпроси? Не сте ли наясно, че няма политик независимо на какво ниво, който да не е станал такъв заради пари и далавери? Или вие всичките в тая държава им се нагъзвате, а те като ви ебат се чудите защо са ви го вкарали- от пррзидент и премиер, през министри, та до селските кметове. Лошото е ,че когато българина недоволства от политици и корупция не е заради самата корупция , а заради злоба и завист защо той не е в схемата.

 2. Като печелят едни и същи лошо, като се появят нови лица (фирми) пак лошо…. Поне е пловдивска фирма.

 3. какот го гледаш балуш муцуна и така сгъва и прибира къде що види и намери каза:

  Ах ти крадлива мастиьо нагла, половината капан си присвоил, хостели и апартаменти на кило, пак се правиш на умряла лисица

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.