„Закононарушения, некачествено изпълнение и лошо управление на проектите са довели до близо 3 000 000 лв. санкции за Община Пловдив“

Актуално Власт Градът Избори 2021 Новини Под ножа

Проблемът с липсата на средства за инфраструктурни проекти и възможните му решения през погледа на Йордан Иванов – общински съветник от Демократична България

Йордан Иванов, общински съветник от Демократична България, коментар в личния му фейсбук профил

Казват, че няма пари за детска градина? И трябва да теглим 40 млн. лв. заем?
Няма пари за подлез? И трябва заем?
Няма пари за велоалеи и ремонти на булеварди? И трябва заем?
Няма пари за това и за онова? Пари има, просто властта ги харчи безогледно.

Община Пловдив е непрестанно глобявана от управляващите органи на различни оперативни програми, защото не спазва законите. Наш анализ от последните пет години показва, че общината е извършила десетки нарушения по различни проекти, за което е глобявана десетки пъти. Общият размер на санкциите е близо 3 000 000 лв.

КАКВО ПРОСПИВА ВЛАСТТА И ЗАЩО ПЛАЩАМЕ НИЕ?
Всяка оперативна програма подлежи на контрол от Брюксел. След като от Брюксел ни наложат финансова корекции на цялата оперативна програма, управляващият орган на оперативната програма санкционира бенефициентите – в случая община Пловдив. И ето тук е ключовият момент – властта винаги удобно проспива възможността да заведе дело към фирмите изпълнители, заради които общината е санкционира, и плащаме НИЕ! Не кметът, не отговорните за санкцията, а НИЕ. Затова не им дреме.

ЗАЩО СЕ НАЛАГАТ САНКЦИИТЕ?
Причините са множество, но основните са 3 на брой:
– Нарушение на Закона за обществените поръчки при възлагане на дейностите по дадени европроект. Тук ни санкционират най-редовно, което е и сигурен белег, че се избират основно приближени до властта фирми.

– Некачествено изпълнение на възложените вече дейности. Тук класическият пример е с финансова корекция в размер на над милион лв. за Марица ЮГ на изток от Водната палата. Санкционирани сме, защото фирмата изпълнител не е изпълнила коректно десетки строителни работи. Обаче общината спи и забравя да си потърси парите от фирмата изпълнител. Напротив – подписали са напълно осъзнато протоколи за добре свършена работа. Точно като с транспортния проект.

– Лошо управление на проектите. Това е третата причина – когато просто администрацията не може да управлява проектите адекватно, в духа на закона и правилата на оперативната програма.

КОЙ ПЛАЩА ФИНАНСОВИТЕ КОРЕКЦИИ?
Винаги данъкоплатецът. Винаги ние. Плащаме ние, защото до момента няма нито един случай на това кметът на града да е обявил, че ще претендира от дадена фирма некачествено изпълнение, тъй като ние сме били глобени. И тези пари се вземат от бюджета на общината.

КАКВО ТРЯБВА ДА СЕ НАПРАВИ?
Върнете се два абзаца на горе. Ето решение за всяка една хипотеза на санкция:
– Когато е нарушен Законът за обществените поръчки – просто трябва да започнем да спазваме закона. Какво означава това? 1. Да спрем да измисляме критерии за оценка, които са в нарушение на закона; 2.Да прекратим практиката да сключваме договори с фирми, които не са изрядни с документацията; 3.Да прекратим отстраняването на фирми от обществени поръчки, които са с брилянтна документация, за да може да остане „нашата фирма“.

– Когато има некачествено изпълнение на възложени дейности – тук е най-фасулската задача. Трябва да се въведе клауза в договорите с ВСЕКИ ЕДИН ИЗПЪЛНИТЕЛ за носене на финансова отговорност, при условие че общината е санкционирана по повод изпълнението на договора с конкретния изпълнител.

– Лошо управление на проектите от администрацията – тук лекът е един. Да хвърчат глави, когато има такава санкция и да спрат да се толерират партийните кадри за сметка на можещите и знаещите. В община Пловдив работят кадърни хора, които заслужават да израстват и да получават голямо възнаграждение, тъй като вършат работата на няколко партийци едновременно. Те трябва да управляват проектите, а не някой друг, приближен до кмета.

Споделете ни във:

2 thoughts on “„Закононарушения, некачествено изпълнение и лошо управление на проектите са довели до близо 3 000 000 лв. санкции за Община Пловдив“

  1. Финансовите корекции само за Водния цикъл надхвърлят 3 000 0000 лв.Няколко пъти питахме г-нКмета-ще заведе ли регресен иск срещу длъжносните лица от Община Пловдив,които с действия или бездействия са предизвикали тези корекции.Вместо да връщат пари въпросните лица по Водния цикъл ще разпределят 905 000 лв.-„ЗА управление на проекта“Интересно е г-н Иванов да разясни-възможен ли е граждански иск срещу длъжностните лица ,причинили корекциише?+

  2. ОСТАВКА , СЪД, ЗАТВОР!!! За цялата гербо шайка и крадливата пасмина, окупирала Гурко 4. каза:

    Кьопавия зико и подлогите му крадливи до това докараха Пловдив!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.