АктуалноГласовеГрадътЗабравеният градМненияНовиниПод ножа

За първото ново пловдивско училище е задължително да има архитектурен конкурс, а не нова поръчка на инженеринг

 „В световната практика методът „инженеринг“ е много спорен, защото строителят диктува на проектанта какво и как да прави. Интересът на строителя е да осигури минимално качество на максимална цена. По тази причина инженерингът е абсурден метод, когато става дума за опазването на културно наследство. Инженерингът в реставрацията е практика на непрозрачност и безконтролност, а вероятно и на корупция”.

Това заяви в позиция относно проекта за Небет тепе директорът на НИНКН и бивш главен архитект на район Централен Петър Петров. Процедурата „инженеринг” е остро критикувана от всички браншови организации в Пловдив не само що се отнася за реставрация, а за всеки инфраструктурен проект. Критикуваха я дори политиците, по време на предизборната кампания на последния местен вот. Практиката обаче остава напълно неизкоренима в обществените поръчки, които Община Пловдив пуска.

Сега местната власт избра да строи на инженеринг и първото в новата история на града  училище на Пловдив. Това е изключително знаков проект не само заради огромното си значение- първи голям новопостроен образователен център с публични средства в последните 30 години. Но и заради мястото, на което ще бъде изграден- в една от най-важните градски зони, заключена между река Марица и моста на панаира, историческата сграда на Хуманитарната гимназия- паметник на културата от национално значение, в близост до съдебната палата и шедьовъра на Йосиф Шнитер- храм Св.Св.Кирил и Методий.

Да, сградата ще е нова и не става въпрос за реставрация, но в случая става въпрос за емблематична градска среда, натоварена с изключителна архитектура, история и стойност. Става въпрос и за първо ново пловдивско училище, което е достатъчно, за да подходи общината по-уважително към проекта. Подходът на инженеринг в тази процедура е скандален, още повече, че средствата от държавния бюджет бяха отпуснати още през 2020г. Досега можеше да се организира голям, защо не и международен архитектурен конкурс, след който Пловдив да може да бъде сочен за пример с най-модерното си и съвременно дори откъм визия образователно здание, което да кореспондира съвършено със средата и архитектурата наоколо. Сега ще получим пореден проект на инженеринг, в който ще има „минимално качество на максимална цена, практика на непрозрачност и безконтролност, а вероятно и на корупция”, както казва арх. Петър Петров.

Очаквайте утре подробности по темата

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

5 коментари

 1. Без колебание неотложно КАБ и САБ да възразят до Министерството за спазване на законосъобразните процедури за важна обществена сграда.

  Паралелно да повдигнат въпроса че за Главен Архитект на Града следва да се проведе открит безпартиен Колегиален КОНКУРС.

  От калинки сме се издокарали до това положение кой къде свари да си изгражда „идеологиите“ / Альошите по върховете на Тепетата

 2. Тук говорим за много работа от администрацията на район Централен, не на голяма община. Като човек участвал в проекта, силно се надявам да бъде изпълнен от районната администрация, а не от общината. В противен случай ще се превърне в поредна далавера…

  1. Айде почва надлъгването още преди да се хванем на хорото:

   „…администрацията на район Централен, не на голяма община…“ А?

   Било РАБОТЕНО много по проекта вече, пише Архитект.
   („РАБОТА, РАБОТА, РАБОТА!“ под такъв лозунг струпваха чували с банкноти на Едни Хора / ЕПЗЕХ)

   ИМПЕРИАЛистът въведе порочната практика ИНдЖИНЕРИНГ не случайно. До момента присъди няма изпълнени (ще има; имунитетчето няма да е до давност). Докато не бъдат разтребени крадливите КлептоКрати разни апаратчици ще се опитват да контролират и да . . . именно.

   Репутацията на Централния РАЙ- е съмнителна почти колкото на Строителия ЗАМ-

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина