Възстановяват фасадата на зала „Лотос“

Актуално Живот Забравеният град Новини

Общината финансира целево дейностите със сумата от 45 хиляди лева

Вървят дейностите по възстановяване на фасадата на емблематичната зала „Лотос”, дело на архитектите Димка Танева и Мария Сапунджиева. Заместник-кметът Пламен Панов, заедно с директорът на Регионален природонаучен музей Огнян Тодоров посетиха бившата ритуална зала, за да проследят на място как вървят ремонтните дейности, които общината финансира целево със сумата от 45 хиляди лева, за да може пространството да придобие вид, годен за ползване. Дълго време сградата бе свърталище на бездомни, наркозависими и други, които бяха превърнали мястото в бунище.

Ремонтът кипи с пълна сила и е към финала си, като дейностите, които са извършени в зала „Лотос“ са в изпълнение на съгласуван с НИНКН проект за възстановяване на фасадата, разработен от арх. Сидерова и арх. Румяна Пройкова. Самата арх. Румяна Пройкова е посочена за разработване на проекта от арх.Теофана Михова – наследник на авторските права.

След съгласуването на проекта с Министерство на културата в зала „Лотос“ са извършени следните строително -монтажни дейности: подмяна на изпочупените фасадни стъкла с нови 10 мм., покрити с фолио; подмяна на покривната част и полагане на хидроизолация; подмяна на изпочупените мраморни плочи по фасадната част; шлайфане и полиране на мраморната настилка; изкърпване и боядисване на „листата“ на сградата; изграждане на СОТ, видеонаблюдение и фасадно осветление на сградата.

 

 

Споделете ни във:

2 thoughts on “Възстановяват фасадата на зала „Лотос“

  1. Най после да се направи нещо хубаво в градската градина!Трябва да се сложи плоча с имената на проектантите -арх Танева и арх.Сапунджиева

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.