АктуалноГрадътЖивотЗдравеНовини

Връщат пясъчниците в детските градини на Пловдив

Премахването на пясъчниците в дворовете на всички детски заведения – детски градини и ясли на територията на област Пловдив е отменено, това съобщиха от Административен съд – Пловдив.

Припомняме, че в Международния ден на детето – Първи юни 2020-та година, от Областният медицински щаб в Пловдив обявиха нова, неочаквана забрана, свързана с мерките за безопасност в извънредната ситуация, породена от коронавируса, която касае игрите на открито. Това стана с издадено предписание от РЗИ, с което се възлага на всички общини в Пловдивска област в детските заведения да бъдат премахнати всички пясъчници.

Забраняват пясъчниците в Пловдив и областта

В мотивите се обясняваше, че те могат да бъдат източник на зарази.

Състав на Административен съд – Пловдив се произнесе днес с определение, с което оставя без разглеждане протест на Окръжна прокуратура гр. Пловдив от август тази година против Предписанието на РЗИ. През октомври делото бе обявено за решаване в Административен съд, като междувременно новият директор на Здравната инспекция под тепетата е отменил предишната заповед за забрана на игрите в пясъчниците.

Мотивите за отмяна са с оглед на данните за разпространението на Covid-19 на територията на област Пловдив към дата 27.10.2022 г., което е в етап 0 от приетия Национален план, а при него не са предвидени мерки по отношение на детските институции.

Съдебният състав в мотивите си сочи, че е налице хипотеза на оттегляне на оспорвания акт и на основание чл.159, т.3 от АПК оставя без разглеждане протеста на  Окръжна прокуратура Пловдив и прекратява производството по делото.

Тоест самият орган си отменя забраната и така делото е обявено от съда за безпредметно.

В крайна сметка пясъчниците се връщат в детските ясли и градини, но след изтичане на срока за обжалване.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Един коментар

Вашият коментар

Прочети също
Close
Back to top button
Изпрати новина