Водопадът, до който само лястовиците имат достъп

Актуално Живот Новини
Лястовичи вир

Лястовичи вир се намира в землището на асеновградското село Долнослав и предлага множество красиви гледки към „играта на водата“

Пролетта дойде, а с нея се засили и желанието ни да преоткриваме околностите и близките до Града на тепетата местности. Пътуванията извън страната вече повече от година са доста ограничени, но пък това ни даде повод да се огледаме и да посетим множество интересни места. Вече сме ви разказвали за недалечните от Пловдив водопади, но днес ще ви изненадаме с още една водна каскада, която си струва уикенд разходката.

Особено подходяща е за онези дни, когато не ти се иска да бързаш, но пък имаш желание да се раздвижиш наоколо. Пътеката за „героя“ на нашия разказ се намира в землището на асеновградското село Долнослав (на около 12 км от „българския Йерусалим“). За да стигнете до него, трябва да поемете пътя за Кърджали и да вземете отбивката между Долнослав и Тополово. Водопадът се намира по поречието на река Сушица над едноименния язовир.

След завоя за язовира ще стигнете с автомобила до конната база Wild City и там може да оставите превозното средство, тъй като следващата отсечка е за ходене пеша. Според местните легенди името Лястовичи вир произлиза от труднодостъпния терен, до който стигат само лястовиците, но ние гарантираме, че разходката дотам не е трудна и със сигурност си заслужава, особено през пролетта, когато поради обилните валежи и топенето на снеговете водопадът е пълноводен.

След паркинга продължете нагоре до къщите за настаняване в базата , но първо не забравяйте да се полюбувате на прекрасната панорама към язовира. След това поемете наляво по пътя и се пригответе за около 45 минути умерен ход срещу течението. Удобно е, защото в по-голямата част се върви през гората и дори да пече жарко слънце, дърветата ще ви пазят хладина и сянка. Най-вероятно ще се наложи да пресечете рекичката на няколко пъти, а когато стигнете до паднало дърво или импровизираното мостче, завийте наляво нагоре по склона.

Цялата уикенд разходка може да прочетете в Lost in Plovdiv.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.