Вицепремиерът Борислав Сандов: Съществува риск от шокова инфлация при изостряне на конфликта в Източна Украйна

Актуално Гласове Изпод тепето Новини

„България, както и останалата част от Европа и света, ще бъде потърпевша икономически от ако се стигне до изостряне на конфликта в Източна Украйна и не дай си боже до война. Един от рисковете е шоковата инфлация, а друг е прекъсване на доставки”, заяви при посещението си в Тракия икономическа зона вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов днес. Той подчерта, че правителството е изключително притеснено от нагнетяващото се напрежение в Украйна.

„ Притесняваме се и заради световния мир, а и заради това, че действията се развиват на много близко разстояние до България. Аз продължавам да си мисля, че може да се стигне до деескалация на напрежението чрез средствата на дипломацията. Това са всички онези действия, които и в момента се прилагат от нашите партньори в рамките на ЕС и НАТО. Надявам се, че те ще доведат до резултат. България има роля в този процес. На този етап и министър-председателят и министърът на външните работи правят необходимото, за да може България да допринесе за процеса по омиротворяване”, добави вицепремиерът.

Министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер пък анонсира, че България може да е една от страните, които може да приеме украински инженери при засилване на напрежението по границата с Русия.

„ Тревожно е това, което чухме от българския бизнес или по-точно от компании, които работят у нас с развойни центрове, които имат и центрове с много разработчици на територията на Източна Украйна. Те са изключително притеснени от събитията там и обмислят сериозни планове за релокация на повечето от техните инженери в България. Имаме разговор с няколко такива компании. Говорим за няколко стотици украински инженери. Надяваме се те да вземат решение в близкото бъдеще, така че държавната администрация да може да ги подпомогне в процеса на издаване на визи и разрешение за работа”, обясни министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер.

 

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.