АктуалноБългарияВластИзбориНовини

Вежди изпрати депутатите с плакат – подарък

Идеята на Председателя е заимствана от първото Учредително събрание след Освобождението

Вижте какво свърши 48-то Народно събрание

Творецът сред народните избраници, който стана „пръв след равни“ по принуда – скулпторът Вежди Рашидов, изпрати колегите си с 240 броя лични подаръци. Всеки от тях получи плакат по идея на председателя с фотографски портрети на депутатите и автограф.

За даровете съобщи депутатът от Демократична България Елисавета Белобрадова с пост в социалната мрежа:

Това Народно събрание завършва по неочакван начин – спомен, подобен на снимките, с които завършват децата в детската градина.

Идеята е на твореца сред нас – господин Вежди Рашидов. Възобновяване на традиция, забравена от години, за да може да имаме господин Рашидов на снимка в центъра на плаката.

Аз, собствено, съм сложена до Възраждане, за да отделя милите ми колеги от Демократична България на достопочтено разстояние.

Ако пък сме сериозни – нямаме нужда от плакати, имаме нужда от стабилен, работещ парламент и правителство.“

Нестандартните подаръци на Рашидов за депутатите в последния им работен ден, очевидно са заимствани от таблото с портретите на депутатите в първото Учредително събрание след Освобождението, председателствано от екзарх Антим I.

Новаторството на Плаката на Вежди е, че не само той, а цялото ръководството на парламента е с по-големи образи.

Припомняме, че днес Президентът разпусна парламента.

Справка за законодателната дейност в сайта на НС сочи, че то е приело 53 закона, 90 решения и две декларации.

Законодателна дейност

По време на мандата си 48-ото Народно събрание е приело 53 закона, 90 решения и две декларации. Това сочи справка за периода от 19 октомври 2022 г. до 2 февруари 2023 г., подготвена от дирекция „Пленарни заседания, парламентарен контрол и финални текстове“ на Народното събрание и парламентарния пресцентър.

Парламентът е имал 50 пленарни заседания, като 8 от тях са били извънредни.

В 48-ото Народно събрание са постъпили общо 205 законопроекта, като 134 от тях са внесени от народни представители. По време на мандата в парламента са постъпили 141 проекторешения, от които 122 от народни представители, както и 7 проекта за обръщения и декларации.

През втората си сесия (от 4 януари до 2 февруари 2023 г.) 48-ото Народно събрание е провело 16 пленарни заседания, две от които извънредни. През този период депутатите са приели 29 закона, 32 решения и Декларация във връзка с ескалиращите агресивни антибългарски прояви в Република Северна Македония.

Парламентарен контрол

В 48-ото Народно събрание са зададени 1321 въпроса и са отправени 57 питания. Парламентарен контрол е провеждан в 6 пленарни заседания за петъчния парламентарен контрол и в 5 извънредни заседания. Блицконтрол е провеждан в 3 заседания като са зададени 35 въпроса от народни представители от всички парламентарни групи.

Използваното парламентарно време за осъществяване на контролната функция на Народното събрание за мандата е 66 часа и 36 мин.

В този период използваните форми на парламентарен контрол са въпроси и питания, изслушвания и блицконтрол. Проведени са 11 изслушвания по чл. 111 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание.

От зададените въпроси с писмен отговор са 1050, а 271 – с устен. При питанията 24 са били с писмен отговор, а 33 с устен. Отговорено е на 1130 въпроса и на 43 питания, а 34 въпроса и 5 питания са оттеглени.

Най-много въпроси и питания през мандата са били внесени от народни представители от ПГ „Демократична България” – 361 въпроса и 14 питания. От ПГ „Продължаваме промяната“ са отправили 331 въпроса и 17 питания, от ПГ на ГЕРБ-СДС – 232 въпроса и 6 питания, от ПГ „Възраждане“ – 157 въпроса и 11 питания. От ПГ на „БСП за България” са внесени 153 въпроса и 6 питания; от ПГ „Български възход“ – 74 въпроса и от ПГ на ДПС – 30 въпроса и 3 питания.

През втората сесия са зададени 387 въпроса и 7 питания, имало е и 3 изслушвания. Парламентарен контрол е провеждан в две петъчни пленарни заседания и в едно извънредно заседание, веднъж е имало блицконтрол – като са зададени 13 въпроса. Използваното парламентарно време за осъществяването на контролната функция на Народното събрание е 17 часа и 40 минути.

От зададените въпроси 358 са с писмен отговор, а 29 – с устен. Отговорено е на 259 въпроса, а 9 са оттеглени.

От отправените питания 3 са писмени, а 4 – устни. Отговорено е на две питания и две са били оттеглени.
Най-много въпроси и питания през втората сесия са били внесени от народни представители от ПГ на „Демократична България”, които са отправили 116 въпроса и едно питане. От ПГ „Продължаваме промяната“ са задали 97 въпроса и 3 питания, от ПГ на ГЕРБ-СДС – 60 въпроса, от ПГ „Възраждане“ – 48 въпроса и две питания, от ПГ „БСП за България“ – 45 въпроса, от ПГ „Български възход“ – 19 въпроса, от ПГ на ДПС – 7 въпроса и едно питане.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина