АктуалноГласовеГрадътИзбориМненияНовини

Веселина Александрова за първата година на Зико: Осезаемата новост е по-големият брой обществени обсъждания

Изпратихме първата година от управлението на Здравко Димитров и екипа му. На днешната дата преди 12 месеца Зико влезе в новия си кабинет на площад”Стефан Стамболов”, за да поеме щафетата от предшественика си Иван Тотев след обещания за нов стил на управление, прозрачност и диалогичност. В няколко поредни публикации ще ви представим как различните политически играчи видяха първата година от управлението на Димитров. Потърсихме  някои най-активните в пленарната зала на местния парламент в последните 12 месеца  общинските съветници, за да отправим въпроси, еднакви за всички: Как бихте коментирали първата година от мандата на Здравко Димитров и неговия кабинет ? Какво, според вас, се промени към по-добро за града и жителите му ? Кои са най-големите грешки в управлението на Пловдив ? Какво да очакваме от тук нататък?

Веселина Александрова, Демократична България

Годината бе доста неспокойна – и в политически план, и в светлината на пандемията и наложеното извънредно положение. Минахме през сътресенията на новите кадри по отдели и дирекции, през фрапиращия брой заместник-кметове, през честото прекрояване на бюджета, през осигуряването на мнозинство в общинския съвет чрез постепенното приобщаване на уж-опозицията.

Осезаемата новост на това управление е по-големият брой обществени обсъждания, които се провеждат. Това ако се използва правилно, е добър инструмент за овластяване на гражданите и скъсяване на дистанцията с управляващите. Ако обаче се прави, само за да се отчете, че е правено, а всъщност предложенията на гражданите не намират отражение във финалното решение, бързо ще добави към облика на кмета освен авторитарност още и обоснованото усещане, че гражданите биват лъгани. Сред положителните действия ще наредя готовността да се запазят някои обекти на архитектурното и археологическото наследство, въпреки че има още доста да се желае. Небет тепе е един пример за това, че е крайно време да се заемем с неговата реконструкция и консервация, но се възлага обществена поръчка за тези дейности на инженеринг, което е недопустимо за такъв обект. Безспорен плюс, който все още не е усетен, но предстои, е новината от последните дни, че градът е спечелил финансиране по 7 проекта за ремонт и изграждане на училища и детски градини.

Както казват: „Рибата се вмирисва откъм главата.“ Разпищолването с 9 заместник-кмета за град като Пловдив е първата и основна грешка на сегашното управление, от която идват като последица много други. Такава структура предпоставя колективната безотговорност и демонстрира липсата на увереност у кмета. Показателно е и за това, че управлението ни остава назад в миналото, като се бяга от модерна и компактна администрация с множество автоматизирани процеси, които спестяват време и човешки ресурс. Не случайно сред това множество от заместник-кметове липсва кмет с ресор дигитализация и безкрайно много изоставаме с модернизацията на град и управление. Предлагали сме нееднократно решения и инструменти, но кметът и тук допуска грешка, като приема идващото от нас на лична основа и не съумява да се възползва от удачните предложения. Основна грешка, която няма как да подмина, е разминаването между обещанията за справяне с презастрояването и фактическите действия в тази посока, а именно неспиращите опити общински места в междублокови пространства, места, предвидени за образователна инфраструктура и места за зелени площи, да бъдат предлагани за продажба с прозаичната цел – финансови постъпления. В това отношение ние, съветниците от Демократична България, оказваме сериозен отпор и се надяваме, че администрацията ще се вразуми. Пловдив разполага със собствено конкурентно предимство, което се забравя  – хилядолетна културна история и потенциал на безброй творци. Вместо то да се използва и инвестициите в култура с многократна възвръщаемост да донесат висока добавена стойност, се търсят средства от най-прозаичния източник – данъци и продажби на общински имоти.

Иска ми се да съм оптимист по отношение на управлението. Уверена съм обаче, че ние като единствена опозиция носим отговорността за възпиране на грешни ходове и предлагане на решения за един модерен, уютен, зелен, мобилен и устойчив град.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина