АктуалноБизнесГрадътНовини

В Пловдив започва масово производство на електрически автомобили – ВИДЕО

Вижте как ще изглеждат лекотоварните електрически камиони, чието производство стартира още това лято

Разработката на V500e е основно дело на български инженери в Пловдив.

След купувачите на българския V500-e вече се нареди дори Tesla

Очаква се още това лято в Пловдив да заработи завод за електрически автомобили с капацитет 10,000 бройки годишно. Новината обяви лично Красимир Петков, главен изпълнителен директор на Milara International, по Bloomberg TV Bulgaria

Под тепето следи темата от години. Припомняме, че през октомври 2021-ва дружеството получи сертификат, а през 2022-ра започна да произвежда и продава електрическите си камиони в цяла Европа. Компанията вече произвежда малки електрически камиончета в Пловдив, но сега инвестира 22 млн. долара в строителството на изцяло нов завод за тях.

Ето така изглеждат

Те са със 600 килограма товароносимост и с две опции за батерии, за по-малък и по-дълъг пробег. Цената варира от 20 до 26 хиляди евро.

Камиончето на Милара става за търговия и всякакви други дейности в градска среда. Интерес към продукта на компанията има от цяла Европа и САЩ, а сред купувачите на българския V500-e вече се нареди дори Tesla.

Базираната в Пловдив Milara International e дъщерно дружество на Milara Inc – компания, създадена от Петков в Бостън в началото на века и специализирана първоначално в областта на роботиката и полупроводниците. В последните години компанията разшири значително дейността си, и освен това придоби дял в германския дистрибутор на електрически товарни автомобили Sevic. Sevic и Milara чрез джойнт венчър произвеждат в Пловдив моделите 500V-e и 500V. Това на практика не са леки автомобили, а електрически четириколки категория L7e, което опростява значително регистрацията им, пояснява Аутомедия.

V500e се предлага с два различни размера на батерията – 16.5 киловатчаса, достатъчна за пробег от 150 км, и 33 кВтч, която осигурява до 300 км пробег. Цената е съответно 24,900 и 29,500 евро. Мощността на електромотора е 20 конски сили, а товароносимостта – между 576 и 676 кг, в зависимост от спецификацията. Максималната скорост е 80 км/ч.

Sevic V500-e, Milara, Пловдив, български електромобил, австрийски пощи

Австрийските държавни пощи започнаха изпитания на произвеждания в България електромобил още миналата пролет
   
Автомобилите вече имат дистрибуторски мрежи и реализирани продажби в Германия, Франция, Италия, Израел и други страни. Сред клиентите й са дори Tesla, закупила около 30 автомобила за заводите си, и училищните власти на щата Калифорния.

Разработката на V500e е основно дело на български инженери в Пловдив.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина