АктуалноГрадътНовини

Увеличават глобите за замърсяване на въздуха в Пловдив

Предвижда се глобите за физически лица да бъдат от 500 лв. до 1000 лв., а за юридически – от 1400 лв. до 4000 лв. До момента санкциите за физически лица бяха в размер от 300 лв. до 800 лв., а за юридически лица от 1400 лв. и стигаха до 3500 лв.

Община Пловдив предвижда промени в Наредбата за опазване на околната среда на територията на общината, които целят да се подобри качеството на въздуха и да се ограничат негативните въздействия върху околната среда. Това съобщи зам.-кметът по екология Анести Тимчев. По думите му промените ще позволят да бъдат въведени зоните с ниски емисии на територията на Община Пловдив. Самите зони ще ограничат употребата на определени видове горива или уреди за отопление, както и движението на определени категории моторни превозни средства на цялата територия на общината или на част от нея. В момента Община Пловдив изработва методика за въвеждане на зоните, която  ще определи и съответните мерки, забрани, ограничения и такси.

Проектът предвижда също да се засили контролът върху изгаряне на дървесината, която се използва за отопление и е един от замърсителите на въздуха. За да не вреди на неговото качество, тя трябва да бъде чиста и суха, да не е обработвана с бои, лакове, смоли и лепила, да не е импрегнирана или да е претърпяла друга химична обработка, да не е смесена с текстил, пластмаси, гуми или други петролни продукти.

С изменението на общинската наредба се завишава контролът по поддържането на чистотата на строителните площадки. Вдигат се санкциите за нарушителите, които чрез строителни или други ремонтни дейности  замърсяват атмосферния въздух. Предвижда се глобите за физически лица да бъдат от 500 лв. до 1000 лв., а за юридически – от 1400 лв. до 4000 лв. До момента санкциите за физически лица бяха в размер от 300 лв. до 800 лв., а за юридически лица от 1400 лв. и стигаха до 3500 лв.

Проектът е публикуван на официалната страница на общината.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

5 коментари

  1. Верно голяма глупост е всичко това. От три години не могат да стартират програмата за подмяната на печките с твърдо гориво, която уж тече, ама като всичко в тази община не върви…

  2. Поредните глупости на един стар комунист! Община Пловдив е осъдена заради лошия въздух! И това няма как да се промени, докато най-евтиното отопление е на …кюмюр! Особено, при очакваните нови цени на тока и парното след Нова година! ГЕРБ като увеличиха двойно данък МПС, въздухът стана ли по-чист?

  3. Живея в центъра на Пловдив, до Аджисан махала, всяка вечер навън не се диша от мириз на изгоряло и не виждам нещо да се прави по въпроса, при положение, че е ясно, че там всички се отопляват с кюмбета и това е от години …..

  4. Е и, какво от това, пак си хакат балатуми и найлони в гнусните кюмбета и града смърди на умрял циганин…леш е и ковид не ни трябва , мрем си от лйнян въздух ежедневно!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина