Увеличават броя на децата в една група в детските градини на Пловдив

Актуално Градът Новини
детските градини

Заради неприети 571 деца Общинският съвет ще разгледа предложение за откриване на допълнителни места в първите групи

Заместник-кметът по образование Стефан Стоянов е внесъл предложение до местния парламент да бъде завишен броят на децата в първите вързрастови групи в детските градини на територията на на Община Пловдив за новата учебна 2021/2022 година на 30. Съветниците трябва да го гласуват в четвъртък на редовно заседание.

В мотивите се казва, че осигуряването на достатъчно места в детските заведения е един от приоритетите на управата на града.

След първо класиране има неприети 571 деца и затова общината внася предложение за увеличаване на групите до 30 места. В последните години това се прави системно, за да се намали дефицитът на места в детските градини. Предложението дава възможност на районите, където има повече желаещи, да увеличат приема и да осигурят места за всички желаещи„, коментира Стоянов.

Той припомни, че първото класиране за първа група на детските градини за учебната 2021/2022 г. се проведе на 13.05.2021 г. чрез централизираната електронна система на Община Пловдив. В него взеха участие 2456 деца, родени през 2018 година. Класирани са 1885 деца, а 158 места за първа възрастова група са останали незаети. Децата, които не са класирани, ще участват в следващото второ класиране.

„Местата обявени за първото класиране са съобразени с наредбите, а именно до 23 деца в група. За второто основно класиране ще бъдат обявени до 25 места в група, според разпоредбите на чл. 57 от Наредбата за финансиране на институциите в системата на предучилищното и училищото образование, което отново няма да даде възможност за прием на всички желаещи,“ уточни ресорният зам.-кмет.

Въпреки, че през последните години се наблюдава средна месечна посещаемост на 18 деца в група.

Родителите могат да подават заявления и в административните райони, различни от местоживеенето им, ако има удобни за тях детски заведения, в които има свободни места. Броят на местата определя шансовете им за прием, а не само броят на събраните точки, разясниха от Пресцентъра на Община Пловдив.

От там съобщават, че администрацията активно работи, за да преодолее проблема с недостига на места в общинските ясли и детски градини.  Тази година се очаква общината да изгради помещения за 33 групи с над 800 нови места в детските градини и яслите. Очакванията са, че с това до голяма степен ще се реши текущите нужди на града от нови места в общинските детски заведения. В момента се изграждат и разширяват 10 детски заведения.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.