АктуалноГласовеГрадътИзпод тепетоМненияНовини

УМБАЛ „Св. Георги“ разкрива още около 75 легла за лечение на пациенти с Ковид-19

Това ще стане до средата на зимния сезон, с изграждането на два нови стационара, обяви доц. Момчил Мавров

Част от административния блок на Клиниката по инфекциозни болести ще бъде преустроена в интензивно отделение. Изграждат се четири асансьора към всеки от блоковете, разширява се и референтната лаборатория за PCR изследвания

В средата на зимния сезон УМБАЛ „Св. Георги” ще разкрие още около 75 легла за лечение на пациенти с коронавирус, съобщи днес административният директор на най-голямата болница у нас доц. Момчил Мавров. Те ще бъдат разположени в новите сектори, които в момента се обособяват с мащабни ремонти и строителни дейности в рамките на инфекциозна клиника.

В момента в болницата са разкрити общо 381 легла, от които 20 за интензивно лечение. Те са разположени в двете бази- в Инфекциозна клиника са 124 легла, а 138 има в Първа база на лечебното заведение на „Васил Априлов”. Разкрити легла има и във всички оставали клинични структури на лечебното заведение. Те са предназначени за лечение на пациенти с друга патология, но с придружаваща ковид инфекция.

„ В рамките на около месец се очаква да бъдат разкрити още около 75 легла, от които 20 ще бъдат за интензивно лечение. Така ще можем да посрещнем действителните нужди във втората част на зимния сезон. Към момента се строят още два нови стационара. Нова сграда със стоманена конструкция с терпоманели, както и административния блок на Клиниката по инфекциозни болести. Неговата южна страна ще бъде преустроена в интензивно отделение за лечение на по-тежките случаи с ковид. Към момента се строят и четири асансьорни шахти към всеки един от блоковете, с четири асансьорни съоръжения към тях, които ще позволят предвижването на пациенти, персонал и апаратура между етажите. С което очакваме да се облекчи наистина работата на нашите медици”, обясни доц. Момчил Мавров.

Тук ще се намира новата сграда в Инфекциозна клиника

Разширява се двойно и референтната лаборатория за PCR изследвания.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина