АктуалноГласовеГрадътМненияНовини

Доц. Бойкинова: Коронавирусът е голям имитатор

„ Коронавирусът е голям имитатор”, заяви пред журналисти днес началникът на Клиниката по инфекциозни болести на УМБАЛ „Свети Георги“ доц. Олиана Бойкинова. Тя, заедно с административният директор на най-голямата болница у нас доц. Момчил Мавров приеха дарените от компанията BTL 10 апарата за обдишване.

Доц. Бойкинова уточни, че ковид е имитатор, тъй като освен типичните клинични симптоми за остра респираторна инфекция, напоследък клиниката се разнообразява. „Има доста случаи с инсулт и засягане на нервната система, с диариен синдром, с обриви. Просто трябва да мислим за коронавирусната инфекция. Разбира се понякога основната причина е друго заболяване, но се променя. Защото всички органи могат да бъдат засегнати и дадат съответната клинична картина”, поясни доц. Бойкинова.

На въпрос дали ще се ваксинира тя подчерта, това е основният механизъм да се предпази населението и да се спре разпространението на инфекцията.

В момента клиниката разполага със 104 легла за пациенти със средно тежки форми, които се нуждаят от неинвазивна вентилация. Всички те почти винаги са запълнени. „Бройката е много динамична. Непрекъснато приемаме нови и изписваме. В момента имаме около десет свободни легла. 16 пациенти пък се лекуват в интензивния сектор, който обслужва КАИЛ”, каза началникът на Клиниката по инфекциозни болести на УМБАЛ „Свети Георги“.

„ Много съм благодарна на фирмата BTL. Идеята днес е всички заедно, и бизнеса, и здравеопазването, да се преборим с нашественика”, заяви на финал доц. Бойкинова.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина