Търновалийски: Бюджет 2022 на Пловдив е внесен в нарушение на закона

Актуално Власт Гласове Градът Избори 2021 Новини

Той трябва да бъде оттеглен и процедурата да започне отначало, заяви Георги Търновалийски от БСП и посочи най-малко две нарушения на Закона за публичните финанси

По думите му, областният управител абсолютно задължително трябва да го върне

Общински съвет: Всички изискуеми от закона документи са приложени

Този бюджет трябва да бъде оттеглен и процедурата по внасяне на проекта за бюджет трябва да започне отначало. Това заяви социалистът – икономист и бивш депутат от 43-отото НС Георги Търновалийски на пресконференция в централата на БСП – Пловдив днес.

Той се аргументира с факта, че проектобюджетът на общината е внесен в нарушение на Закона за публичните финанси, тъй като към него липсва приложена тригодишната бюджетна прогноза.

Тя е внесена в последния момент, след заседанията на постоянните комисии в Общински съвет. Тази 3-годишна бюджетна прогноза е по-важна, дори от самия бюджет. В крайна сметка там са приоритетите за развитието на Община Пловдив за следващите години, по отношение на бюджетирането.

Търновалийски уточни, че Бюджетът не е само проект с документи, които се внасят.

„Бюджетът е процедура. Тази процедура продължава през цялата година. Част от бюджетната процедура трябва да бъде и Отчетът за изпълнението на бюджета за предходната година. Ето, виждате всяка година примери – приема се бюджет. Нещо се обещава и то не се изпълнява, а никой не го контролира това и съответно няма реакция. Защо? Защото отчета на бюджета не се подлага на обществено обсъждане, не се обсъжда в зала на Общинския съвет. Но за съжаление това е порок не само на Община Пловдив, порок е и на национално ниво. По същият начин се приема и не се дебатира Отчета на изпълнение и на националния бюджет.“

Той посочи още, че към внесения Бюджет 2022 липсва и протокол от проведеното обществено обсъждане.
„Няма такъв протокол. Поне това, което аз видях – няма! Абсолютно задължително е. Дотук стават две нарушения на Закона за публичните финанси. Ако трябва да изпълним Закона, то този проект трябва да се върне и да се изпълни законово процедурата.“

На журналистически въпрос „трябва ли областният управител да го върне, ако бъде гласуван така“, Георги Търновалийски заяви, че е задължително.

В Закона за публичните финанси много ясно е записано какво трябва да се включи във внесения проект за бюджет и тези два пропуска са факт.

Тук е мястото да отбележим още, че въпросният бюджет пак по закон закъсня и за публикуване и за  обществено обсъждане.

Групата на социалистите в Общински съвет е категорична, че няма да подкрепи бюджета на града в този му вид.
По-късно през деня от пресофиса на Общински съвет опровергаха твърденията на Георги Търновалийски, че към внесения Бюджет 2022 липсва и протокол от проведеното обществено обсъждане. Това условие е изпълнено и е сред документацията. От там уточниха още, че Отчетът за предходния бюджет влиза за гласуване до 31 август на следващата година. Отделно в част от приложенията има и бюджетната прогноза за местните разходи за 2023-2024 г – Приложение 10. А Протокола от общественото обсъждане е в Приложение 15.
Споделете ни във:

3 thoughts on “Търновалийски: Бюджет 2022 на Пловдив е внесен в нарушение на закона

  1. Бюджета да се оттегли,също и премиера Петков да се оттегли,защото и той е незаконен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.