Трябват 60 000 000 за: Модър-Царевец, бул. „Северен”, нов мост на Марица и басейн „Младост”

Актуално Градът Новини

Търсим финансиране по ФЛАГ за четирите големи инфраструктурни проекта

Здравко Димитров: Сега има евтини пари от Европа. Общинският съвет ще реши

Пловдив ще кандидатства за финансирането на четири основни проекта чрез заем по програмите на Фонда за органите на местното самоуправление в България (ФЛАГ). Това съобщи кметът Здравко Димитров по време на церемонията по полагане на първа копка на нова детска градина в район „Източен“.

Той уточни, че Община Пловдив има готовност да подаде документи за финансиране за подлеза „Модър – Царевец”, продължението на булевард „Северен”, нов мост над река Марица и за изграждането на басейн „Младост”.

„Общинският съвет трябва да реши, ако не искат – ще работим с каквото разполага бюджетът. В момента има евтини пари от Европа, смятам, че е подходящ момент. Общо четирите проекта са 60 млн. лева, двойно по-малко от това, което се тиражираше в общественото пространство, спуснато по неподходящ начин”, коментира градоначалникът.

В момента в ход е процедурата по „Модър-Царевец” и има подадени оферти от три консорциума. Очаква се до края на годината да започне строителството, като в бюджета за тази година има отделени 1 млн. лева.

Готов е и проектът за нов мост над река Марица.

С реализацията на тези четири проекта се очаква да се затвори вътрешният ринг и движението ще бъде изнесено извън центъра на града, което ще доведе до намаляване на задръстванията и подобряване качеството на въздуха.

По булевард „Северен” все още вървят отчуждителни процедури и се извършва проектиране.

По повод критиките и питането на общинския съветник Йордан Иванов от ДБ за оскъпяването на бул. „Северен“ с няколко милиона, ресорният кмет Пламен Райчев заяви пред Под тепето, че не може да коментира.

Йордан Иванов: Кметът да свали доверието си от Илия Кирчев

„Това, което бе поискано от мен съм го предоставил като информация на колегата Кирчев. Той ще отговори на въпроса на общинския съветник и отговорът ще бъде внесен в Общинския съвет в рамките на срока,“ каза Райчев.

Самият Йордан Иванов уточни пред репортер на Под тепето, че въпросния срок за отговор на питането от страна на заместник-кмета Илия Кирчев вече е изтекъл, но такъв не е получен.

Споделете ни във:

2 thoughts on “Трябват 60 000 000 за: Модър-Царевец, бул. „Северен”, нов мост на Марица и басейн „Младост”

  1. „С реализацията на тези четири проекта се очаква да се затвори вътрешният ринг и движението ще бъде изнесено извън центъра на града“ Хубаво,че и басейн Младост е сред тях, че без него никога няма да се затвори вътрешният ринг и движението да бъде изнесено извън центъра на града.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.