Тотев за Белодробна: Там няма болница

Актуално Градът Новини Под ножа Политика

Ново отваряне на „Кудоглу” може да се случи най-малко след 4-5 години, срещу много голяма инвестиция, смята бившият кмет

Който ги говори тези неща явно не е стъпвал там, каза той по повод идеите за подновяването на работата на бившата Белодробна болница

„ Там няма болница!”. Така бившият кмет Иван Тотев коментира желанието на наследника си Здравко Димитров да отвори отново бившата Белодробна на Цариградско шосе. Затварянето на болницата стана във втория мандат на Тотев, а причината за него бе фалитът на лечебното заведение.

„ Отварянето на „Кудоглу” означава нов лиценз. Това е специален ред. Държавата има мораториум върху разкриване на нови лечебни заведения. Освен това ние тогава медицинските лица от персонала не сме ги пратили на улицата, а отидоха да работят в най-модерното отделение в България, за което държавата даде 3 милиона лева. Техниката, която беше читава в Белодробна, бе прехвърлена на УМБАЛ „Св. Георги”, където се разкри новото отделение. Освен това там прехвърлихме и докторите”, обясни Иван Тотев.

Бившият кмет изчисли, че ако общината има много пари и време, и ако падне мораториума, то отварянето на Белодробна може да се случи най-рано след 4-5 години. Срещу много голяма инвестиция, по думите му. Става въпрос за милиони.

„Освен всичко сградният фонд е твърде стар. На един коридор на цял етаж, има само една тоалетна. Нивото на условията за лечение е 58-ма година. Който ги говори тези неща явно не е стъпвал там”, заяви областният координарот на ГЕРБ.  И предположи, че ако се тръгне в посока инвестиция в „Кудоглу”, то старата база следва да бъде съборена, за да се изгради нова на нейно място.

Той се спря и на коментарите за умишления фалит на Белодробна и за желанието на някои да я приватизират.

„ Това щеше да е вярно, ако тази болница фалира внезапно. Тя се гърчи от 2003г. Това е неразумно изказване, некореспондиращо с истината. Болницата е зле от времето на Чомаков. Ние изплатихме всички дългове, за да спасим имотите. Запазихме имота да е 100 процента публично-общинска собственост. Нямам представа дали сега някой иска да я приватизира. Не знам дали има някакви инвеститори, които да са идвали в общината за този имот. Но истината е, че времето опровергава всички тези приказки”, допълни Иван Тотев по казуса Белодробна.

Споделете ни във:

10 коментара за “Тотев за Белодробна: Там няма болница

 1. Аз не съм ПОЧНАЛА още със “…Начинът на изказ предполага за простак, при това “многознайник”….” още, какиното, ама като захвана да ПОПЪРЖАМ то затегни коланите да не те отнесе…
  Много си права за едно =че “Никакъв Док не сте!” оти ние сме цЕла
  ДОКка!
  Капиш?

 2. Февруари 2017 година: Зам.-кметът по строителство и общинска собственост Димитър Кацарски е оттеглил предложението си за продажбата на двора на Белодробна болница, съобщиха от пресслужбата на Общинския съвет. То е било оттеглено с писмо на Кацарски до председателя, като в него той не е мотивирал действията си, а се е позовал на правилника на местния парламент, според който вносителят има право да оттегли без мотивация предложението си.

  Припомняме, че в края на миналата седмица стана ясно, че градската управа подготвя продажбата на 23 декара от двора на пловдивската Белодробна болница, към който от години се проявяват инвестиционни апетити.

  Продават двора на Белодробна болница?

  Предложението, което първоначално беше внесено в местния парламент бе внесено с идеята за промяна на отреждането на парцела – т.е. да бъде променена собствеността му – от публична общинска в частна общинска собственост. Обикновено това е първата стъпка към подготовка за продажба на общинските терени.

  1. Ванчо ЛЪЖЕ наистина, колега, но бедата е, че крадливият КлептоКрат Ванчо КРАДЕ ПОВЕЧЕ.
   Далаверата с КАМЕНИЦИТЕ на ИМПЕРИАЛистическото семейство не им стигаше (и др., и мн. др.!) ами организираната съсипия на Белодробната със цел …
   Абе то каквото “обществено имаме изостанало из Града-Концертната, СБХ, Пощата- – стратегията си е все еднаква: №1 ЗАСИРАМЕ; №2 СЪСИПВАМЕ; №3 ЧОПВАМЕ за жълти…
   СелСъветът козирува, гласува, ръкопляска (и тоз-оня от Ортаците намазва!)
   РежимътБоБоТРИ = ГЕРБ е така, оплачи се на арм.п.

 3. А кой внесе предложение в Общински съвет да променя статута на собствеността от публична в частна, за да може да се продава? Тогава се вдигна много шум и предложението беше изтеглено. Г-н Иван помни избирателно!

 4. Ми кой направи така “там да няма болница” бре крадец! Ми ти си за панделата директно бе! До каквото си се докоснал е леш! Колко повдигнато обвинения имаш от прокуратурата за кражби на публични средства бре гьон сурат!

 5. Нагъл шибаняк. При правова държава, трябваше да е при бай Ставри, още преди началото на първия си мандат.

   1. Нещо се размести отговорът:
    Аз не съм ПОЧНАЛА още със “…Начинът на изказ предполага за простак, при това “многознайник”….” още, какиното, ама като захвана да ПОПЪРЖАМ то затегни коланите да не те отнесе…
    Много си права за едно =че “Никакъв Док не сте!” оти ние сме цЕла
    ДОКка!
    Капиш? Пиш-пиш?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.