АктуалноГласовеГрадътМненияНовини

Тодор Чонов: Ако се наблюдава струпване на много хора по спирки и в автобуси, веднага пускаме допълнителни коли

„ Община Пловдив стриктно следи за спазването на противоепидемичните мерки в градския транспорт. Екипи на общинско предприятие „Организация и контрол по транспорта“ извършват ежедневни проверки не само за редовността на пътниците, но и за това да няма струпване”, заяви днес заместник-кметът Тодор Чонов, малко след откриването на новата компостираща инсталация на Голямоконарско шосе.

„Непрекъснато се наблюдава пътникопотокът. Графикът на автобусите по линиите на градски транспорт е разреден с изключение на пиковите часове, когато автобусите се движат с редовен график. Ако се наблюдава струпване на много хора по спирки и колите на градския транспорт, готови сме веднага да реагираме и да се пуснат допълнителни автобуси. Към този момент пътниците в градския транспорт са намалели с около 35 процента. Причината са затворените училища, университети и детски градини”, коментира Тодор Чонов.

Той съобщи още, че за следващата година Община Пловдив предвижда оптимизиране на общинската транспортна схема. Предстои в близките седмици да бъде подписан договорът за осем от линиите на градския транспорт, след като през лятото бе проведена обществена поръчка.

По отношение на електронно-билетната система и бъдещите взаимоотношения с фирма „Индра“, която поддържа този начин на разплащане и GPS свързването с Центъра за управление на трафика, Тодор Чонов коментира, че Община Пловдив е предприела изтегляне на банковата гаранция, заради недобре изпълнена услуга от страна на испанската фирма.

„Юридическият екип подготвя и други стъпки по отношение на това да се защити интереса на общината по този договор. Имаме план, по който постепенно ще надграждаме и модернизираме и системата. Ще използваме това, което се случва в София, в Бургас, за внедряване на нови системи- няма да измисляме нещо гениално. До приключване на договора на Индра е съществуващото положение, след което ние сме планирали бавни стъпки по прехвърляне на дейностите- както комуникационната свързаност, така и софтуерът. Ние към днешна дата не знаем какво ще получим, след като приключим договора, най-вече по отношение на софтуерните решения. Имаме готовност с паралелни системи известен период от време да работим, без да има период без отчитане на градския транспорт. Това ще се случи през февруари, когато видим какво ще получим като софтуер от Индра. Хардуерът е ясен- всички устройства са налични и каквото можем, ще ползваме от съществуващото оборудване“, допълни по темата за транспортния проект зам.-кметът.

 

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина