АктуалноГрадътИзбор на редактораНовиниОбщина Пловдив

Тикси започва да оборудва рейсовете от градския транспорт

Поръчано е и вече се доставя оборудването за автобусите за надграждането на системата за таксуване в градския транспорт. Това съобщи директорът на фирма Тикси, която изпълнява поръчката на общината на обща стойност общо 9,5 милиона лева с ДДС. Цялостната система за градска мобилност за публичен превоз и паркиране ще бъде напълно завършена до юни 2024г.

„В момента правим огледи и монтажни планове за всички превозни средства. Този месец започва оборудването им“, съобщи шефът на Тикси. Той смята, че няма нещо от техниката на Индра, което може да се използва при надграждането на системата.

На пресконференция в общината Недялков обяви, че е завършена е първата стъпка от целия проект- частта, касаеща системата за умното паркиране. От понеделник тя вече е в реална експлоатация, като са синхронизирани всички елементи- Синя зона, наказателни паркинги, паяци.

„Крайният потребител все още няма да усеща разликата- тя е за ускоряване работата на системата и намаляването на човешкия фактор. Сега сме създали стабилна основа, за да надградим за три месеца от тук нататък системата за паркиране. След тези три месеца хората ще го разберат- ще може да ползват приложението, ще плащат с банкови карти и ще ползват електронен портфейл. Ще има и карта със свободните места за паркиране“, обясни Недялков.

„В началото бях притеснен, но сега вече съм спокоен. Към този момент на 99 процента е изключен човешкия фактор. Паркоматите покриват Синя зона почти навсякъде, като в момента върви обществена поръчка за още 15 броя“, коментира директорът на ОП „Паркиране и репатриране“ Ненко Калакунов. Той обаче не скри, че за да може да се плаща картово на паркомат ще е нужна допълнителна инвестиция за надграждане им.

Ивайло Дернев

Един от създателите и главен редактор на сайта Под тепето. Той активно заема гражданската си позиция по всички чувствителни теми за града и развитието му.

Един коментар

  1. Нови милиони ще се крадат! Този път- от Общинския бюджет! Къде е Кьовеши да провери далаверите на Тотев, а и на другите „демократични“ кметове на града?

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина