Световна компания, с база в Пловдив, ще захранва нуждите на страната с аспиратори

Актуално Градът Новини

Новият обдишвател бе представен днес

Фирмата превръща бившата фабрика Пулпудева във високотехнологичен завод за производство на електронна медицинска апаратура. Инвестицията е за 20 млн. лв.

Медицински апарат за обдишване – респиратор, произведен в Пловдив, бе представен днес от фирма BTL Industries Bulgaria (BTL) в Заседателната зала на Община Пловдив. Уредът е произведен в града на тепетата и е иновация за фирмата, разработена само в рамките на няколко месеца – от началото на пандемията.  Това стана ясно по време на подписване на договор между Община Пловдив и Министерство на икономиката, във връзка с инвестицията в размер на 20 млн. лв. на международната компания BTL за изграждане на високотехнологичен завод за медицинска апаратура, където ще се открият 200 нови работни места.

На подписването изпълнителният директор на BTL* Георги Петков обяви двете най-нови производствени линии, свързани с борбата с COVID – 19 – на респираторни маски от най-висок клас и на респираторните апарати.

Заместник – кметът по „Oбразование и бизнес развитие“ Стефан Стоянов съобщи, че компанията продължава да се развива. Дружеството е купило през 2019-а сградата на бившата фабрика Пулпудева, която ще бъде преустроена във високотехнологичен завод за производство на електронна медицинска апаратура. Очаква се той да е готов до края на 2021 г.

Миналата седмица с решение на МС бяха отпуснати средства от бюджета на Министерство на икономиката за строително-ремонтни дейности на прилежащата около новата производствена база инфраструктура и започна процедура по сертифициране и проектиране на новия Hi-tech завод. Днес в общината министърът на икономиката Лъчезар Борисов и кметът на Пловдив Здравко Димитров подписаха договор на стойност 1,027 млн. лв. във връзка с проекта за реализиране на инфраструктура около новия завод.

„Пловдив се превърна в индустриалния център на България с динамично развитие. В условия на криза страната ни се представя много добре, тъй като сертифицираните проекти са предимно в сферата на промишлеността и във високотехнологичните услуги, като от началото на годината те са на стойност над 710 млн. лв. и са открити над 3200 работни места“, заяви министър Борисов.

600 000 лева са средствата, с които Община Пловдив ще подпомогне изграждането на новата пътна инфраструктура. Парите ще залегнат в бюджета за 2021 г.

По думите на кмета Здравко Димитров: „В условия на криза BTL показаха гъвкавост и как да бъдат актуални с обществените потребности. Подобни инвестиции осигуряват едно устойчиво развитие на града и региона като цяло. Това е първата подобна в рамките на Пловдив инвестиция и тя дава възможност за развитие на източната индустриална зона.“

Производството на новите респиратори е започнало преди седмица, вече има няколко спечелени поръчки за доставки в страни от Латинска Америка, отговориха на въпрос на Под тепето от ръководството на фирмата.

*Фирмата, която миналата година получи сертификат за инвестиция клас „А“, е сред водещите световни производители на високотехнологично медицинско оборудване и повече от десетилетие изработва основна част от продукцията си в града под тепетата. Паралелно с производството на медицинска техника, последно поколение, в Пловдив компанията развива проучвания и разработки на електронна медицинска апаратура в три направления: физиотерапия, кардиология и естетична медицина. Уредите на компанията се продават в над 120 страни на 6 континента. С годините продуктите на BTL спечелиха световно признание и редица награди за иновации и принос за напредъка на медицината. Днес те се използват от едни от най-добрите медицински специалисти и световно известни клиники.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.