„ Балкан Агрикалчарал” инвестира близо 40 милиона в нова производствена база край Калековец

Актуално Гласове Изпод тепето Новини

Стойчо Георгиев: Ще възродим доматопроизводството в България

Възраждане на доматопроизводството в България като такова. Това е амбицията на компанията „ Балкан Агрикалчарал”, чийто управител Стойчо Георгиев получи днес от министъра на икономиката сертификат за инвеститор Клас А за новата мощност да дружеството на територията на община Марица.  “Балкан агрикалчарал” отвори през 2016 г. завод за производство на доматено пюре в Пазарджик, но вече направи следваща стъпка с изграждането на нова база край Калековец, която ще вдигне в пъти оборотите на производство. По изчисления на Стойчо Георгиев, инвестицията сумарно с оборудването и новите строителни дейности сигурно ще премине 40 милиона лева.

„ Предвиждаме ангажирането на 50 постоянни работници плюс поне още 100-120 души ще бъдат заети за кампания. Производствените мощности ще бъдат двойно повече от съществуващите в момента в предприятието в Пазарджик. Обемът ще е преработка на около 1500 тона свеж домат на денонощие. Той ще бъде предимно доставен от землището в пловдивско-пазарджишкия регион, където в световен мащаб е доказано, че е с най-качествена продукция. Това ни дава възможност да възродим доматопроизводството в България като такова”, обясни пред Под тепето управителят на „ Балкан Агрикалчарал”.

„ Несигурността в тези времена е съпътстваща и ни създава много затруднения, но тъй като сме свързани с хранително-вкусовата промишленост това от друга страна са положителните неща. Да, ще ни бъде трудно специално с карантинни периоди и прочие, но опитът ни от последните няколко месеца показа, че имаме и силата и волята да ги преодолеем”, допълни Стойчо Георгиев.

Компанията изгражда в терена край Калековец логистичен център и специализиран склад за пресни плодове и зеленчуци с обща площ от 1000 кв.м. и преработвателното предприятие, което е на площ 45 000 квадратни метра.

 

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.