Съветниците от ДБ: Пловдив драматично изостава с Плана за интегрирано развитие

Актуално Власт Градът Избори 2021 Новини Под ножа

На 31 март този най-важен стратегически документ трябваше да е приет. Това забавяне поставя в риск усвояването на европари, смятат от групата на Демократична България в местния парламент

Пловдив драматично изостава с приемането на с приемането на най-важния стратегически документ за бъдещето на Пловдив – Плана за интегрирано развитие. Това забавяне поставя в риск усвояването на европари, алармираха днес съветниците от Демократична България в местния парламент Веселина Александрова, Йордан Иванов, Добромира Костова и Веселка Христамян. Те заявиха, че планът е трябвало да бъде приет на 31 март, след широко обществено обсъждане и екологична оценка.

„ На 22 март община Пловдив изпраща до Агенцията за обществени поръчки обявление за възложена поръчка на стойност 425 000 лв. без ДДС за изработка на Плана за интегрирано развитие. Видно от този документ, община Пловдив безвъзвратно е закъсняла с подготовката, обсъждането и приемането на най-важния стратегически документ за града. С допуснатото забавяне кметът на Пловдив е нарушил закона, както следва: срокът за приемането на Плановете за интегрирано развитие в Република България, съгласно Закона за регионално развитие, е 31.03.2021 г.; до 31.03.2021 г. планът за развитие на Пловдив трябваше да бъде подложен на обществено обсъждане; съгласно Закона за опазване на околната среда, планът трябваше вече да има направена екологична оценка; съгласно методиката за разработване на тези планове, кметът има задължение да изработи комуникационна стратегия, която да бъде приложена при разработка на този документ, определящ развитието на Пловдив. Към момента няма такава. Еднозначно настояваме незабавно да бъде формирана работна група, която заедно с фирмата изпълнител да проведе серия от обществени обсъждания във всички райони на града и след широка дискусия с пловдивчани да бъде определено развитието на града ни”, коментира Йордан Иванов. Той припомни, че Пловдив не може да получи и една стотинка от еврофондове, ако няма приет от ОбС Пловдив план за развитие с направена екологична оценка.

Говорейки за ключовите за Пловдив документи общината се бави и с друг такъв- Общия устройствен план. „Процедурите продължават. Минала е екологичната оценка и в момента ОУП се обсъжда в ЕСУТ. Напреднали са работите, но все пак настояваме да се забързат процедурите с приемането на Общия устройствен план, тъй като в момента се действа на парче”, обясни Добромира Костова.

Съветниците се спряха и на казуса с почистването на река Марица и решението на общината за директно възлагане на поръчката на стойност 5 милиона лева с мотиви за спешност и неотложност.

“Става дума и за беззаконие, и за съмнително и непрозрачно харчене на общите ни пари. Кметът, макар и скрит зад подписа на един от заместниците си, иска да даде пряко, а не чрез отворена обществена поръчка, 4,9 млн. лв. без ДДС на фирмите ПИМК ООД и “Томов Трейд” за почистване на коритото на река Марица. Ние не спорим, че коритото на Марица трябва да бъде почиствано. Настояваме обаче това да се случва по правилата на закона. Обществена поръчка не е обявена с мотив “спешност” на дейностите. Самите документи, подадени от общината, обаче опровергават това. Почистването трябва да се случи за 12 месеца. Срокът никак не се връзва с твърдението в мотивите за пряко договаряне, че заради обилните валежи през март и април можело да има “приливна вълна” и това “спешно” трябва да се предотврати”, каза Йордан Иванов.

Той подчерта, че нонсенсът в казуса е липсата на въпросните пет милиона лева- неотложното чистене на коритото ще се случи, когато бъде осигурено финансиране. Иванов припомни, че Демократична България е сезирала Агенцията по обществените поръчки. „Резервирането на тези пет милиона за инженеринг, без процедура по ЗОП, е незаконно и нередно”, добави Иванов.

Добромира Костова съобщи, че от ДБ са влезли в комуникация с всякакви институции и еко организации по темата Марица- от БАН и Лесотехническия университет, до Зелени Балкани.

„Очакваме писмени становища от всички организации. От заявеното от тях до този момент става ясно, че почистване на Марица с премахване на дървета и наноси няма да предотврати рисковете, а според някои дори ще ги повиши”, каза Добромира Костова. Според Веселка Христамян пък една такава поръчка за почистване на Марица трябва да върви с оценка за въздействие на околната среда и еко равновесието по реката.

Трета тема на днешната пресконференция отвори Веселина Александрова.

„ На последната сесия на Общинския съвет бе предложено и гласувано от управляващите решение, с което отпуснатите от държавата пари за допълнителни 20 щатни бройки за Археологическия музей да се пренасочат към ОИ “Старинен Пловдив”. Парите за допълнителен персонал на Археологическия музей се отпускат от Министерството на културата за опазване на недвижимата археологическа културна ценност Епископската базилика на Филипопол, както и други научни, образователни и туристически дейности, свързани с нея. ГЕРБ и компания, оказа се, имат други планове – тези 20 щатни бройки да не се дават на Археологическия музей, а да бъдат дадени за управление и разпореждане на ОИ “Старинен Пловдив.“ Обърнахме се към областния управител с писмо да спре това решение. Причината – незаконосъобразно е средства от държавата, постъпили целево към държавно финансиран музей, да се прехвърлят с решение на Общински съвет към общински културен институт, финансиран от бюджета на общината.Нещо повече: средствата са целеви – за управление на Епископската базилика на Филипопол, която съгласно решение на Министерския съвет на основа на Закона за културното наследство се управлява от Регионалния археологически музей, а ОИ „Старинен Пловдив“ не разполага с права за управление на този обект. Налично е и писмо от Министерството на културата, което изрично казва, че субсидираните бройки не могат да бъдат пренасочвани към други структури. Управляващото мнозинство в общината очевидно не се интересува от спазването на закона, надяваме се поне за областния управител на Пловдив законът да се окаже по-важен от партийния интерес”, заяви Александрова.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.