Съборилите къщата на Куцоглу се опитват да рестартират проекта си

Актуално Градът Забравеният град Новини Под ножа

Визуализация на нова сграда, копираща оригинала на арх. Шнитер, се
появи на обекта

Георги Стаменов: Инвеститорът e внесъл за разглеждане проект на жилищна кооперация с 14 апартамента. Искаме становище от страна на Прокуратурата

Хората, които незаконно събориха къщата на Куцоглу, на арх. Йозеф Шнитер, се опитват да рестартират проекта си за застрояване на апетитния  парцел до Община Пловдив и край Цар-Симеоновата градина. Преди няколко дни на обекта се появи 3D визуализация на нова сграда, която копира оригинала на градоустроителя на Пловдив, сринат от багери миналата
пролет.

Според табелата на „Verona Residence”, възложител и изпълнител на проекта е „НЕОКОР БИЛДНГ” ЕООД, а архитект е Румяна Пройкова, без чието знание инвеститорите бутнаха недвижимата културна ценност миналата година. Така показаната визуализация до голяма степен припокрива съборената вековна сграда.


Припомняме, че за случилото се бе образувано досъдебно производство, а разследването на икономическа полиция вече е приключило, като резултатите от него са в прокуратурата. Това потвърди пред наш репортер и кметът на район „Централен“ Георги Стаменов.

„За съжаление за разрушената сграда на Шнитер в момента можем да говорим само за спомени. Инвеститорът, за мен абсолютно недобросъвестно събори тази сграда. Към онзи етап имаше издадено строително разрешение, което е за ремонт, реконструкция и възстановяване на съществуваща сграда на улица „Гладстон“ 12, след което сградата беше премханата. От наша страна незабавно уведомихме прокуратурата с два сигнала.

В единия искахме отмяна на строителното разрешение, а другият сигнал е за умишлена увреда на сграда, която е със защитен статут по Закона за културното наследство. Там съответно има наказателна отговорност към извършителя.

По едната проверка беше прекратено производството за отмяна на строителното разрешение.

По другата в момента тече производство, като от прокуратурата бе възложено на Икономическа полиция. Показания давахме, както аз така и всички колеги, които имат отношение, лицата, които са извършили събарянето – също. Доколокото разбрах, над 6 тома е цялата преписка, която тези дни вече е прехвърлена към прокуратурата и те по компетентност трябва да се произнесат“, разказа Стаменов.

Той заяви, че към дата 21 февруари инвеститорите на обекта внасят проект за разглеждане в кметството на „Централен“, който е определен от тях като „промяна по време на строителството“.  В него се обявява, че сграда, която са съборили, ще бъде възстановена като „промяна по време на строителството“.

Всъщност искат да построят една чисто нова сграда на мястото на паметника на културата, поясни райкметът.

„Този проект има пропуски. Липсва част конструкции, има и други забележки на специалистите архитекти от администрацията. Освен това, при сега действащото законодателство, следва тази сграда по проект да има осигурено паркиране за 14 апартамента и това го няма в документите.“

От кметството са категорични, че са отговорили в едномесечния административен срок на инвеститора със законовите забележки, но има и още.

„При настъпилите „промени“, този проект трябва да бъде съгласуван и по друг ред и ние искаме становище от страна на Прокуратурата, дали можем изобщо да предприемем действия по разглеждане и одобряване на такъв тип проекти. Докато не бъде дадено, не и редно да се предприемат каквито и да е действия“, заяви кметът на района Георги Стаменов.

Споделете ни във:

6 коментара за “Съборилите къщата на Куцоглу се опитват да рестартират проекта си

  1. Масово в центъра на Пловдив и в Капана под формата на разрешение за преустройство и реконструкция се събарят сгради и на тяхно място .се строят незаконно нови сгради в нарушение на градоустройсвените правила и законите на ЗУТ,под зоркото око на гл. Архитект и кмета Георги Стаменов. Фрапантен случай на незаконно строителство в момента “ул. ГРОЗДОВ ПАЗАР ” No 3. КЪДЕ Е СТРОИТЕЛНИЯТ НАДЗОР,РДНСК, РСК ОбщинаПловдив,Прокуратурата??

  2. Аз доколкото чувам Георги Стаменов е станал клиент на прокуратурата по няколко преписки…Пълен престъпник – подкупи, врътки с мутри, изпълнител на политически поръчки. Измекяр на макс!

  3. Едно е проект за преустройство, съвсем друго за чисто нова сграда от основите до покрива. Пройкова да не се прави на невинна. За пари е готова на всичко.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.