Ще има ли задължителни цветове за детските градини в Пловдив?

Актуално Власт Градът Култура Новини
Стефан Стоянов

Стефан Стоянов: Новият Наръчник е изцяло препоръчителен, но вече имаме няколко разговора с главния архитект на града по този повод

Не е тайна, че цветовете са много силен елемент от средата и оказват дълбоки психични и физиологични реакции още от най-ранна възраст. Доколко обаче темата детските ясли, градини и училища да са боядисани по определен начин е актуална в градския живот на Пловдив. По тази тема репортер на Под тепето разговаря със заместник-кмета по образование Стефан Стоянов на днешното представяне в ГДК на „Наръчник за подбор на финишни цветове и материали за интериорно оформяне на сгради за обществено обслужване в областта на образованието“.

Помагалото е дело на арх. Красимир Кръстев и Евелина Лафчийска – член на Дружеството на психолозите в България. Той е разработен в рамките на половин година по поръчка на Общината и струва около 7 хиляди лева. Ще може да се изтегли онлайн от сайта на администрацията, а до края на годината се очаква да бъде отпечатан и на книжно тяло.

Подобряват яслите, детските градини и училищата на Пловдив

Вижте във видео интервюто отговорите на въпросите колко струва наръчникът, за какво ще помогне, надгражда ли визията за модерно образование, където Пловдив е първенец през последните години и как ще се разпространява.

В Наръчника подробно са описани петте стъпки за създаване на подходящи цветови комбинации. Предложени са цветовите гами за интериорите на занималните и спалните помещения в детските градини, класните стаи и зоната за отдих в началните и основните училища, както и в STEM кабинетите, като особено внимание се обръща на влиянието на гамата върху децата и учениците.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.