Стартира проектирането на „Античен форум на Филипопол – изток и юг“

Актуално Градът Живот Забравеният град Новини

Заместник-кметът Пламен Панов и кметът на Централен Георги Стаменов проведоха работна среща с дружеството, спечелило откритата процедура

Заместник-кметът по култура, археология и туризъм на община Пловдив Пламен Панов и кметът на район „Централен“ Георги Стаменов проведоха работна среща с проектантите от фирма „В и Р Инженеринг“ ООД София. Дружеството спечели открита процедура за изработване на комплексен проект за благоустрояване, консервация, реставрация и социализация на Античен форум на Филипопол – изток и юг.

Стойността на процедурата е 58 800,00 с ДДС. Проектът трябва да стъпи върху одобреното Планово техническо задание и техническите спецификации за зоната и трябва да бъде съгласуван с Националния институт за недвижимо културно наследство и Министерството на културата. Площта на археологията в обекта е 8017 квадратни метра.

Целта на тази първа среща бе проектантите да чуят и да се запознаят с визията и идеите на община Пловдив по отношение на изготвянето на идейния проект на обекта.

„Една от много важните задачи, които сме си поставили е всички археологически обекти в центъра да бъдат социализирани, реставрирани и консервирани и достъпни за туристите и гражданите на Пловдив.“, каза заместник-кметът Пламен Панов.

„Обектът е много интересен, с възможности за развитие и предизвикателства, но в същото време е и изключително натоварен с очаквания от страна на пловдивчани“, каза кметът на Централен Георги Стаменов, който пожела успех на колектива проектанти.

Проектирането ще има за цел не само да се експонира и консервира археологията, но да има улеснен достъп до нея, така че да се превърне в притегателно място за пловдивчани, които да имат причина  да го посещават и разглеждат. Освен въпросите, свързани с експонирането на наличната археология бяха обсъдени спецификите на пешеходните потоци, възможността за изграждане на асансьор за инвалиди, използването на наличните стълби и рампи, насочването на трафика от подлеза, достъпът откъм бул. „Цар Борис III Обединител“ и откъм ул. „Гладстон“, заменянето на сега съществуващите парапети,  в синхрон с новата визия на цялото площадно пространство. Една от задачите на проекта е да се осмисли и организира функционалната свързаност на двете нива – горе и долу, преодолявайки разликата в нивата, която е голяма, така че цялото пространство да има развитие, видимост, обособени зони, места за сядане и за наблюдение, дневно и нощно осветление, но така че всичко да бъде концептуално свързано с другата част на форума, както и с готовата част на площад Централен. В същото време акцентът трябва да бъде археологията, без съществена строителна намеса, с използване на прости и ненатрапчиви материали и други. Предстоят срещи и с главния архитект Димитър Ахрянов и с ръководството на „Български пощи“ АД.

Участниците в работната среща се договориха, че още на етап „грубо одобрена идейна фаза“, община Пловдив ще организира публично обсъждане със съответната визуализация, така че пловдивските гилдии и пловдивчани да се запознаят с идейния проект още на работен етап, да дадат своите препоръки, забележки и да споделят идеи.

След приключване на срещата, която се състоя в кабинета на заместник-кмета Пламен Панов, групата отиде на място в Античен форум на Филипопол – изток и юг, където разговорите продължиха.

Споделете ни във:

10 thoughts on “Стартира проектирането на „Античен форум на Филипопол – изток и юг“

 1. а бе помолете ванчо маминия да ви изработи едно проектче, той хем е инженерин, хем и много разбира от проектчета, хем ще го върнете малко към обществено полезна дейност, че сигурно вече му липсва краденето на държавна парица

 2. „ЗАПОЧВА“ казваме в Език Свещен даже когато говорим за …свободни съчинения от оперетъчно-бутафорен характер

 3. Едно нещастно и озлобено старче, от чието мнение не се интересува никой. Господине архитекте, колкото и да злобееш , бъдещето не е твое.

  1. Нека пишат коментаторите бе, става по-четивно, пък ти недей да четеш щом не ти се нрави.

   Нямаш възражения по същество, значи ПРАВ Е човекът, само личностни нападки „ad hominem“ НЕ ВАЖАТ.

   Щом злобееш чак толкова с пяна на Мутрата това доказва че репликата има ЗНАЧЕНИЕ.

   Глуповато е намерението ти да го откажеш тоя по този начин, защото дава ОБРАТЕН РЕЗУЛТАТ.

   Ти си май оня не-без-известен активист от „Пловдив-Он-ЛАЙН“арското АгитТабло на полк. Баев, писател от ГЕРБ, дето с дежурния служебен 24/7 хейтър „ЧИТАТЕЛ“ на всяка реплика лепвате отегчителни клишета против ДаниК?

   Кютай си там, ‘дето никой вече не кликва.

 4. Изгодно до март на склад имаме беломраморни колонади в два стила / три разцветки, подходящи за Източни Порти, Западни и всякакви. Качествен тайвански продукт. Гиздосия!

  НЕ ОТЛАГАЙТЕ, г-нове Заместник-кмет Пламен Панов и кмет на Централен Георги Стаменов

 5. Вижте как " възстановиха" до Пощата, наляха 10 бетоновоза бетон и сега картината е гротеска каза:

  Ако ще го “ правят“ като онова недоразумение, изразено в наливането на мега количество бетон по възможно най- пайташкия и неграмотен начин – то по- добре да не започват въобще нищо !

  1. ЛИПСВАТ ИМЕНАТА НА ИМЕНИТИТЕ АРХИТЕКТИ -специалисти по Античност – на фона на ФОТОперченето на Сановници от СелСъвета: „…Заместник-кметът Пламен Панов и кметът на Централен Георги Стаменов проведоха работна…“
   РАБОТА, РАБОТА, РАБОТА! Бил казват девизът на „управата“.

   Дошли (отново) софиянските Работари ДА СЕ ЗАПОЗНАЯТ, пък Панов позира за Исторически Фотоси – брей, даже над чертожната маса =Първий Хубавец!

   Бесименен архитект =АНОНИМ, @!-вий век от н.е.

   Реклама на Чиновник-Заплатаджия…

   Хвала!

  2. Ей, всичко знещ архитекте, освен да хейтиш друго можеш ли? Или на твоите години само това ти остана.

   1. НАЙ СЕ КЕФЯ ДА ХЕЙТВАМ ХЕЙТФУЛНИ ОМРАЗНИЦИ ТА ДА ЗЛОБЕЯТ ДО ЗЕЛЕНО!
    КЕЙФ!
    (кажи де, кажи ако имаш нещо, какиното!)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.