Стартира проектирането на „Античен форум на Филипопол – изток и юг“

Актуално Градът Живот Забравеният град Новини

Заместник-кметът Пламен Панов и кметът на Централен Георги Стаменов проведоха работна среща с дружеството, спечелило откритата процедура

Заместник-кметът по култура, археология и туризъм на община Пловдив Пламен Панов и кметът на район „Централен“ Георги Стаменов проведоха работна среща с проектантите от фирма „В и Р Инженеринг“ ООД София. Дружеството спечели открита процедура за изработване на комплексен проект за благоустрояване, консервация, реставрация и социализация на Античен форум на Филипопол – изток и юг.

Стойността на процедурата е 58 800,00 с ДДС. Проектът трябва да стъпи върху одобреното Планово техническо задание и техническите спецификации за зоната и трябва да бъде съгласуван с Националния институт за недвижимо културно наследство и Министерството на културата. Площта на археологията в обекта е 8017 квадратни метра.

Целта на тази първа среща бе проектантите да чуят и да се запознаят с визията и идеите на община Пловдив по отношение на изготвянето на идейния проект на обекта.

„Една от много важните задачи, които сме си поставили е всички археологически обекти в центъра да бъдат социализирани, реставрирани и консервирани и достъпни за туристите и гражданите на Пловдив.“, каза заместник-кметът Пламен Панов.

„Обектът е много интересен, с възможности за развитие и предизвикателства, но в същото време е и изключително натоварен с очаквания от страна на пловдивчани“, каза кметът на Централен Георги Стаменов, който пожела успех на колектива проектанти.

Проектирането ще има за цел не само да се експонира и консервира археологията, но да има улеснен достъп до нея, така че да се превърне в притегателно място за пловдивчани, които да имат причина  да го посещават и разглеждат. Освен въпросите, свързани с експонирането на наличната археология бяха обсъдени спецификите на пешеходните потоци, възможността за изграждане на асансьор за инвалиди, използването на наличните стълби и рампи, насочването на трафика от подлеза, достъпът откъм бул. „Цар Борис III Обединител“ и откъм ул. „Гладстон“, заменянето на сега съществуващите парапети,  в синхрон с новата визия на цялото площадно пространство. Една от задачите на проекта е да се осмисли и организира функционалната свързаност на двете нива – горе и долу, преодолявайки разликата в нивата, която е голяма, така че цялото пространство да има развитие, видимост, обособени зони, места за сядане и за наблюдение, дневно и нощно осветление, но така че всичко да бъде концептуално свързано с другата част на форума, както и с готовата част на площад Централен. В същото време акцентът трябва да бъде археологията, без съществена строителна намеса, с използване на прости и ненатрапчиви материали и други. Предстоят срещи и с главния архитект Димитър Ахрянов и с ръководството на „Български пощи“ АД.

Участниците в работната среща се договориха, че още на етап „грубо одобрена идейна фаза“, община Пловдив ще организира публично обсъждане със съответната визуализация, така че пловдивските гилдии и пловдивчани да се запознаят с идейния проект още на работен етап, да дадат своите препоръки, забележки и да споделят идеи.

След приключване на срещата, която се състоя в кабинета на заместник-кмета Пламен Панов, групата отиде на място в Античен форум на Филипопол – изток и юг, където разговорите продължиха.

Споделете ни във:

9 коментара за “Стартира проектирането на „Античен форум на Филипопол – изток и юг“

 1. а бе помолете ванчо маминия да ви изработи едно проектче, той хем е инженерин, хем и много разбира от проектчета, хем ще го върнете малко към обществено полезна дейност, че сигурно вече му липсва краденето на държавна парица

 2. “ЗАПОЧВА” казваме в Език Свещен даже когато говорим за …свободни съчинения от оперетъчно-бутафорен характер

 3. Едно нещастно и озлобено старче, от чието мнение не се интересува никой. Господине архитекте, колкото и да злобееш , бъдещето не е твое.

  1. Нека пишат коментаторите бе, става по-четивно, пък ти недей да четеш щом не ти се нрави.

   Нямаш възражения по същество, значи ПРАВ Е човекът, само личностни нападки “ad hominem” НЕ ВАЖАТ.

   Щом злобееш чак толкова с пяна на Мутрата това доказва че репликата има ЗНАЧЕНИЕ.

   Глуповато е намерението ти да го откажеш тоя по този начин, защото дава ОБРАТЕН РЕЗУЛТАТ.

   Ти си май оня не-без-известен активист от “Пловдив-Он-ЛАЙН”арското АгитТабло на полк. Баев, писател от ГЕРБ, дето с дежурния служебен 24/7 хейтър “ЧИТАТЕЛ” на всяка реплика лепвате отегчителни клишета против ДаниК?

   Кютай си там, ‘дето никой вече не кликва.

 4. Изгодно до март на склад имаме беломраморни колонади в два стила / три разцветки, подходящи за Източни Порти, Западни и всякакви. Качествен тайвански продукт. Гиздосия!

  НЕ ОТЛАГАЙТЕ, г-нове Заместник-кмет Пламен Панов и кмет на Централен Георги Стаменов

 5. Вижте как " възстановиха" до Пощата, наляха 10 бетоновоза бетон и сега картината е гротеска каза:

  Ако ще го ” правят” като онова недоразумение, изразено в наливането на мега количество бетон по възможно най- пайташкия и неграмотен начин – то по- добре да не започват въобще нищо !

  1. ЛИПСВАТ ИМЕНАТА НА ИМЕНИТИТЕ АРХИТЕКТИ -специалисти по Античност – на фона на ФОТОперченето на Сановници от СелСъвета: “…Заместник-кметът Пламен Панов и кметът на Централен Георги Стаменов проведоха работна…”
   РАБОТА, РАБОТА, РАБОТА! Бил казват девизът на “управата”.

   Дошли (отново) софиянските Работари ДА СЕ ЗАПОЗНАЯТ, пък Панов позира за Исторически Фотоси – брей, даже над чертожната маса =Първий Хубавец!

   Бесименен архитект =АНОНИМ, @!-вий век от н.е.

   Реклама на Чиновник-Заплатаджия…

   Хвала!

   1. НАЙ СЕ КЕФЯ ДА ХЕЙТВАМ ХЕЙТФУЛНИ ОМРАЗНИЦИ ТА ДА ЗЛОБЕЯТ ДО ЗЕЛЕНО!
    КЕЙФ!
    (кажи де, кажи ако имаш нещо, какиното!)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.