АктуалноКриминалеНовиниРазследванеТемида

Сред седемте арестувани за трафик има и жена – ВИДЕО

Тя е с мярка „Домашен арест“, тъй като има малко бебе. 30-годишната българка от афганистански произход има вече условна присъда за същото престъпление

Двама от арестуваните са задържани, докато превозвали 11 мигранти в лек автомобил на магистрала „Тракия“

Заловените за трафик на мигранти край Пловдив били следени от Главна дирекция Борба с организираната престъпност и Европол, а разследването е стартирало преди близо година. Това стана ясно на съвместен брифинг на Районна прокуратура – Пловдив и МВР във връзка с подпомагане на афганистански и сирийски граждани да преминат незаконно през страната. Под тепето ви предаде на живо изявленията на Петър Петров, районен прокурор, Димитър Костов, прокурор в РП-Пловдив, Мариян Митков, началник – отдел 11 при ГД БОП и Иван Куков, от отдел 11 при ГД БОП, в страницата на медията във Fcebook.

Като ви съобщихме по-рано днес Седмина са задържани за трафик на мигранти на магистралата край Пловдив. Сред тях са шестима мъже на възраст от 22 до 45 г. и една жена, на 30 г. Тя е осъждана условно за същото престъпление и срокът на отложената присъда още не е изтекъл.

Задържаните са от няколко града в страната и Сърбия. Един от тях е хванат на територията на ОД на МВР-Пловдив, докато превозва 11 граждани на Афганистан, натъпкани в лек автомобил. Затова едно от обвиненията е „ по начин опасен за живота на превозваните лица”.

Разследващите коментираха, че става дума за мащабна схема за трафик на нелегални мигранти, а групата е оперирала в такъв състав от около година, като всеки е имал строго разпределена роля. Арестите са извършени на 14-ти юни. Част от действията са извършени в координация с Интерпол. Колата е следена, след постъпила оперативна информация. Групата е натоварвала мигрантите от границата с Турция, като крайната цел на курса е била съседна Сърбия. Тарифата на човек е била 3 000 евро.

„През изминалите три дни бяха извършени изключително много действия по разследването, има събрани много доказателства, установени бяха и няколко автомобила, които са били подготвяни за предстоящ трафик на афганистански граждани. Така са осуетени множество предстоящи трансфера”, каза прокурор Петър Петров.

От прокуратурата заявиха още, че задържаните лица са от София и Хасково, а пловдивчани няма. Жената участвала в схемата също е софиянка.

Районна прокуратура – Пловдив привлече като обвиняеми Д.Д., на 39 г.,  Л.Л., на 23 г., сръбски гражданин, В.Ж., на 22 г., сръбски гражданин, Н.Т., на 39 г., А.Д., на 34 г., В.С., на 43 г., и 30-годишната А.Т., българска гражданка от афганистански произход, за това, че на 14.06.2024 г., на автомагистрала „Тракия“, обл.Пловдив, на км 116, в посока към гр. София с цел набавяне на имотна облага противозаконно подпомогнали 11 чужденци – граждани на Афганистан,  да преминат незаконно през страната. Деянието е извършено чрез използване на моторно превозно средство – автомобил „Фолксваген Туарег, и по начин опасен за живота на лицата, както и по отношение на непълнолетно момче, на 16 г., и на повече от едно лице. Престъплението е квалифицирано по чл.281 ал.2 вр.чл.20 ал.2 вр. ал.1 от Наказателния кодекс. 

Предвиденото наказание за повдигнатите им обвинения е от 2 до 10 години , както и глоба от 5 до 20 хиляди лева. 

Вижте останалите подробности във видеото.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина