АктуалноВластГласовеГрадътМненияНовини

Спонтанен протест пред общината против презастрояването с искане за оставки

Кметът прие протестиращите

Срещата завърши с напускане на протестиращите

Хора от район Западен излязоха на протест пред сградата на общината днес след обяд. Те се представиха като Граждански инициативен комитет от Смирненски, който се бори против презастрояването, подкрепени от Асен Костов от комитета за спасяване на парка зад хотел „Санкт Петербург“.

Гражданите се обявиха против застрояването на частен имот, който според тях е зелена площ в междублоково пространство на ул. „Ручей“. Протестиращите твърдят, че всичко документално по плана и конкретния устройствен план на имота е незаконно.

Хората обявиха, че съдят администрацията и според тях има фалшиви подписи на починали хора в някой от документите. Протестиращите обявиха ,че искат оставките на арх. Балчева и арх. Ахрянов и ги обвиниха в незаконни действия.

Асен Костов от ИК ”Да спасим парка зад хотел Санкт Петербург” обяви, че утре ще внесе онлайн подписка с 1500 подписа за оставката на арх. Невена Балчева.

“Повече от 10 години е директор по устройство на територията. По всички такива казуси – Санкт Петербург, Ручей 1 , Юбилейния блок, навсякъде е нейния подпис. Тези хора са опитни администратори и така жонглират със закона, че си проправят всеки казус,“ заяви Костов.

Докато протестът течеше, градоначалникът се завърна от пътуване до София, видя протестиращите и покани техни представители на среща, на която присъстваха и двамата архитекти.

„Между блоковете никнат нови сгради, всичко е законно. Какво правим със зелените площи на Пловдив?“, попитаха четиримата протестиращи в Заседателната зала на Общината.

Арх. Балчева и Ахрянов показаха папка с пълната преписка за конкретния имот. „Според документите в нея процесът там е започнал през далечната 2003-та г.“, уточни главният архитект на Пловдив Димитър Ахрянов.

Колежката му Балчева  добави, че собствениците на имота са преминали през дълга съдебна процедура и през 2008-ма има влязъл ПУП, който е действащ към момента.

Протестиращите поискаха от кмета да отмени строителното разрешително, на което той отговори, че няма такива правомощия, след като има заведено дело, то по законността на документите трябва да се произнесе съда.

Последва надвикване от страна на присъстващите четирима представители на протестиращите, които открито обвиняваха арх. Балчева.

След като от присъстващите медии помолихме някой да води срещата, защото от викове и липса на изслушване не се чува и разбира нищо, тогава протестиращите напуснаха залата.

Оказа се, че хората не са подали заявление в Общината за протеста си.

“Сега е модерно да се протестира,” коментира градоначалникът.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

2 коментари

  1. СЪС СЪТВОРЕНОТО ОТ НЕГО БЕЗ ОДОБРЕН ГРАДОУСТРОЙСТВЕН ПЛАН ВЪРХУ ДЖАМБАЗ ТЕПЕ НА УЛ. КНЯЗ ЦЕРЕТЕЛЕВ EXCREMENTUS FECALIS MAXIMUS ЗАГРАБВАЩО ОБЗОРНАТА ПЛОЩАДКА „ВЪЗРАЖДАНЕ“ АХРЯНОВ =ПОСЛУШНИК НА ПОСЛУШНИКА ЗИКО= ОТДАВНА ЗАСЛУЖАВА РАЗСТРЕЛ.

    АКО НЕ – СЛЕДВАЩА СТЪПКА НА ПРЕСТЪПНИКА ЩЕ Б ЪДЕ КАТЕДРАЛА НА ПЛОЩАДКАТА ПРЕД АЛЬОША. В СЪАВТОРСТВО С ПОПАДИЯ-АРХОНТЕСА.

    БЕЗ КОНКУРС, КАКТО Е МОДАТА ОЩЕ ОТ ТОТЕВО.

    СЛЕД КОЕТО = = = СТАТУЯ НА БоБоТРИ ВЪРХУ ДЖЕНДЕМ ТЕПЕ.

    ПЛУЖЕК – ИДЕОЛОГ, ОТРЯДНИК, НЯМА ЩО!

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина