АктуалноБългарияГласовеГрадътЗдравеНовини

Спешна помощ на протест в Пловдив

Работещите и медиците от структурите на Спешна помощ излязоха на протест тази сутрин в редица градове. В Пловдив те се събраха пред сградата на Областна администрация с искания за увеличение на заплатите, връщане на категорията на труд от втора на трета, преразглеждане на колективния трудовият договор и равно заплащане с това на колегите им от интензивните отделения.

Парамедиците заявиха, че не са получавали увеличение на заплатите си от 1,5 година. Те обявиха, че към тях се присъединяват над 1500 медици от 28-те Центъра в цялата страна. Близо 60 души от 11 филиала в региона протестираха на студа на пл.“Никола Мушанов“ 1.

По думите на недоволните в момента заплатата на фелдшер и медицинска сестра е 1450 лв. 1065 лв. получава шофьор на линейка, а нощният труд се залаща по 1 лв. на час.

Оформя се тежка кадрова криза в системата, заяви Георги Батакчиев от КТ „Подкрепа“. Той даде пример с настоящите увеличения, при които лекар със специалност получава 0 лв. увеличение, а медицински фелдшер – 3,6%.

„Тези хора са принудени да работят на още 1-2 места, за да оцеляват, живеят в стрес и несигурност. Те не го заслужават!“. 

Синдикатът е организатор на едночасовия протест, по време на който не прекъсна работата на Центъра за Спешна помощ в Пловдив.

Припомняме, че на 15-ти т.м. служебният здравен министър Асен Меджидиев обяви по време на международна конференция на тема „Лекарската грешка и правила за добра медицинска и клинична практика“ в Сандански, че обещаното и разписано увеличение на заплатите в здравеопазването не е било финансово осигурено от предишното правителство нито за болниците, нито за спешната помощ. По думите му подписаният анекс към Националния рамков договор в здравеопазването и заповедта на предшественика му Асена Сербезова на практика ще отпаднат след второинстанционното решение на Върховния административен съд.

Снимка: Живка Танчева, радио Пловдив

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина