АктуалноГрадътЗдравеНовиниПУЛС

Софтуер определя кои домакинства в Пловдив ще участват в проучването за COVID-19

Избраните тестове са немски, всеки участник ще бъде информиран за резултатите

Студенти-доброволци от МУ започват работа с хората на терен идната седмица

Участниците в единственото национално представително епидемиологично проучване за COVID-19, което организира правителството в Пловдив, ще се избират от специален софтуер.

„Програмата е стъпила върху кадастралната карта на града, подборът е случаен. Автоматично са определени конкретни точки на домакинства в шестте района на града. Звучи много просто, но не е така. Те отговарят на редица критерии, като част от тях са гъстота на населението, колко души живеят на един адрес, възраст и т.н. Осигурена е равномерна представителност в целия град.“

Това обясни държавният санитарен инспектор доц. Ангел Кунчев, който взе участие в първата среща на работната група в Областния оперативен щаб, които организира процеса на проучването.

Пробонабирането ще бъде осъществявано от ДКЦ-то на УМБАЛ „Св. Георги“ по специално изготвен ред и строг график, а само в Столипиново ще има мобилен екип. Това поясни областният управител Дани Каназирева след срещата.

Работната група е одобрила три документа, които ще се предоставят на домакинствата за участие. Те ще получават разяснителни информационни писма с приложения пакет документи по пощата или с посещение на екип на място.

Студенти-доброволци от МУ започват работа с хората на терен идната седмица. Те ще разясняват кампанията и попълването на документите, сред които има и декларация за информирано съгласие.

Д-р  Стоицова от Националната здравна инспекция поясни в отговор на журналистически въпрос, че не е задължително участието на всички от домакинството. Фокусът е пълнолетни.

Предстои РЗИ да сключи договор за доставка на тестовете. Избраната фирма е немска, обяви доц. Кунчев и благодари за свършената работа по проучването на ректора на МУ.

От своя страна проф. Мариана Мурджева поясни, че тестовете са избрани заради високата им надеждност и на база на това, че има данни от достоверни източници, които са публикувани в достъпната литература.

Тестова по метода Елайза ще се правят за пръв път у нас, акцентира главният санитарен инспектор. Той напомни, че в момента в условията на пандемия на национално ниво се изследват по 1200-1300 проби дневно с максимални усилия.

„А тук само в Пловдив ще са 1000 на ден. Това е огромна работа! В лабораторията ще се изследват по 100 проби за 10 дни, за да приключи набирането по график“, коментира доцентът.

Контролът ще се осъществява от РЗИ и Медицинския щаб към Областният оперативен щаб.

Таня Грозданова

Журналист с близо 30 години опит, който работи интензивно по програми за свободата на словото и разследваща журналистика.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button
Изпрати новина